≫ 

Fajon danas predlaže da se Bosni dodeli status kandidata za članstvo u EU

Predložiće na samitu koji će se održati 23. i 24. juna

  • 3
Tanja Fajon Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon predstaviće predlog te zemlje da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za članstvo u EU na današnjoj sednici Saveta za spoljne poslove EU (ECFR) u Luksemburgu.

Fajon će predložiti da BiH dobije status kandidata na samitu koji će se održati 23. i 24. juna, objavila je STA, a prenosi Tanjug.

Slovenački premijer Robert Golob je tokom posete Briselu ranije prošle nedelje izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, a prema tom predlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na razgovorima u Briselu pre nedelju dana, navodi STA.

Fajon će predložiti da BiH dobije status kandidata na samitu koji će se održati 23. i 24. juna, prenosi STA.

Slovenački premijer Robert Golob je tokom posete Briselu prošle nedelje izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, a prema tom predlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na razgovorima u Briselu pre nedelju dana, navodi STA.

U pitanju su zakon o Visokom savetu sudstva i tužilaštva, zakon o sudovima, zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o javnim nabavkama, a ukoliko ovi zakoni stupe na snagu, mogla bi biti otvorena pregovaračko poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti, prenosi slovenačka agencija i dodaje da bi ostala pregovaračka poglavlja mogla biti otvorena kada BiH zadovolji kriterijume iz Briselskog sporazuma koji se tiču izbora i drugih relevantnih oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    20. jun 2022 | 07:15

    Navalili lesinari

  • Sabina

    20. jun 2022 | 12:35

    Bosna i Hercegovina je jedna od mnogih nazovimo ih siromašnih zemalja u okruženju.Samim ulaskom u EU tek onda joj slijedi potop i rasulo.

  • Mihajlo

    20. jun 2022 | 09:30

    Odjednom im se nesto zuri....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA