Milanović ostavio finsku premijerku da ga čeka: Snimljeno šta je radila da skrati vreme

Sana Marin i Andrej Plenković sastali se u Banskim dvorima

  • 8
Sana Marin,  Zagreb Tanjug/AP

Finska premijerka Sana Marin boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj u okviru turneje po Zapadnom Balkanu, a na Tviteru je objavljen snimak na kojem se vidi kako čeka nekoliko minuta da se pojavi hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Za to vreme je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledajući umetnička dela s rukama prekrštenim na leđima. Kad je čula da se vrata kroz koja Milanović mora da prođe otvaraju, vratila se do njih, ali hrvatski predsednik se još nije bio pojavio. Nekoliko trenutaka je pričekala, a onda je stigao, nasmejan i pružio joj ruku, prenosi Index.

O čemu su razgovarali?

Na sastanku održanom u Kancelariji Predsednika Republike Hrvatske razgovarali su o odnosima dve država koje povezuje članstvo u Evropskoj uniji, zatim o NATO samitu koji će se održati u Madridu sledeće nedelje, kao i o bezbednosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, saopštila je kancelarija predsednika Hrvtaske.

Budući da je Finska podnela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim za širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razume bezbednosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istovremeno ukazao na bezbednosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

U Banskim dvorima se završio i sastanak finske premijerke sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Izjavu za medije prvo je dao premijer Andrej Plenković.

- Drago mi je da mogu da pozdravim finsku premijerku koja je prvi put u radnoj poseti Zagrebu. Zadovoljstvo mi je da smo razgovarali o pripremama za predstojeće Evropsko veće. Bilo je vrlo lepo čuti snažnu podršku Finske hrvatskom članstvu u evropodručju i hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru. U 30. godini uspostavljanja diplomatskih odnosa visoko cenim podršku Finske ispunjenju ta dva cilja - rekao je premijer Hrvatske.

"Objasnili smo finskoj premijerki važnost izmene izbornog zakona u BiH"

Potvrdio je i da su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Gde smo objasnili finskoj premijerki posebno važnost izmene izbornog zakona u BiH kako bi izbori koji treba da se održe u oktobru bili pravedni. Kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini bio u poziciji kao i druga dva, a to je da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tela Bosne i Hercegovine. Hrvatska tu godinama ima vrlo jasnu poziciju da želimo da podržimo BiH u njenom statusu dobijanja kandidata - rekao je Plenković.

- Čuli smo želju Finske da želi, napuštajući politiku neutralnosti, da postane članica NATO-a jer u ovakvim okolnostima NATO je bezbednosni kišobran. Hrvatska to jako dobro razume - dodao je.

Finska premijerka: Srećna sam što će Hrvatska ući u evrozonu sledeće godine

- Pozicija hrvatske Vlade je da podržavamo te ambicije. Ako je to izbor zemlje koja je nama partner, onda je na nama to da podržimo - kazao je. Finska premijerka zahvalila je Hrvatskoj na podršci. Rekla je da se nada da će njena država brzo postati članica NATO-a.

- Srećna sam što će Hrvatska ući u evrozonu iduće godine. U tom smislu imate našu podršku - rekla je. Na pitanje da li je sa predsednikom Zoranom Milanovićem raspravila zadrške koje Milanović ima o finskom i švedskom pristupanju NATO-u, rekla je:

- Verujemo u vašu podršku. Važno je jedinstvo u Evropi u ovakvim trenucima. Finska razgovara i s Turskom o toj temi - kazala je Marin. Posao Hrvatske je, kaže Plenković, da upoznaju i finsku i švedsku premijerku s odnosima u Bosni i Hercegovini, ne da uslovljava rešavanje problema njihovim ulaskom u NATO.

- Kada je reč o BiH, ako ima ijedna zemlja koja daje podršku BiH ulasku u EU je Hrvatska. Ta činjenica je da smo mi za kandidatski status ne danas nego juče - kazao je.

Video: Otvaraju se teretane, kladionice... Hrvatska popušta mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ors

    21. jun 2022 | 19:38

    Nekultura

  • AK79

    21. jun 2022 | 19:36

    Šokci i njihovo gostoprimstvo... Tako je svake godine i na njihovom moru

  • PIONIR

    21. jun 2022 | 19:41

    Sta se oni uhvatili toliko BiH, nece da se uhvate lopina koji pljackaju zemlju i bogate se. Da se istraze porekla imovine mnogima, jer ti isti su unistili profitabilne firme. Nigde u svetu nisam video zemlju da gradjani po veri biraju osobu koja je iste vere. Biram osobu koja ceni zemlju u kojoj je rodjena i radi za dobrobit zemlje i svih gradjana u njij a ne po verana. Hocemo ic i u Restorane gde je vlasnik iste vere kao glasac, ili u garazu gde je iste vere mehanicar. Ovdje se krije nesto drugo sto nije uspelo uvoroslom ratu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA