Muškarac sa psihičkim problemima iz Banjaluke zlostavljao pse, mislio da "tako treba", volonteri ih spasili

Meštani Piskavice pričaju da njihov komšija već duže vreme dovodi pse kući. Kažu da su mu roditelji preminuli, a da mu sestra iz Nemačke svaki mesec šalje novac preko jednog komšije

  • 3
Zlostavljanje životinja, pas Foto: Shutterstock

Kada zakaže sistem i sve njegove karike, onda imate čoveka koji nije svestan šta radi i treba mu lečenje, ali kući dovodi pse, hrani ih, i maltretira. Imate leš uginule životinje koja danima stoji u dvorištu, jer se nadležnosti kao loptice prebacuju sa jedne na drugu stranu i niko, ili s velikim zakašnjenjem reaguje.

Slučaj iz Piskavice kod Banjaluke dovoljno je jeziv da izaziva veliku polemiku u javnosti, osude i komentare sugrađana. Naime, muškarac (46) iz ove mesne zajednice, kako su za Srpska.info potvrdile njegove komšije, ima psihičke probleme, živi sam i nema nikog da brine o njemu, ali i potrebu da kući dovodi pse, hrani ih, te im seče uši "jer misli da tako treba".

Stravičan prizor u dvorištu

Oni sa njima nisu imali problema, ali ga se klone. Za njegovu opsesiju dovođenja pasa znaju dugo. Sve do nedavno za ovaj slučaj nije se znalo, i to dok se u priču nisu uključili ljubitelji životinja i volonteri koji su od sigurne smrti spasli nekoliko izgladnelih i dehidriranih pasa iz njegove kuće. Jednom, nažalost, nije bilo spasa. Leš životinje zatekli su u dvorištu, na velikim vrućinama. Prizor kakav niko ne želi da vidi.

Anđela Španović, predsednik Udruženja za zaštitu životinja "WagWag" i njena rođaka, nakon što niko od nadležnih, osim policije, nije reagovao kako bi trebalo, uputile su se u Piskavicu. Muškarac je tada već bio odvezen na lečenje, ali su ostali zatvoreni psi, piše Srpskainfo.

- Dva psa smo zatekli u kući, dva psa u dvorištu i jednog mrtvog pored kuće. Uspele smo da uhvatimo ta dva psa iz kuće, jednog napolju, drugog nismo jer je bežao kroz ogradu. Komunalnu policiju smo zvali kada smo krenuli u Piskavicu i oni su nam rekli da je to slučaj za kriminalističku policiju. Veterinarska inspekcija je kontaktirana i dan ranije i oni su rekli da ne rade preko vikenda - priča Anđela.

Sistem zakazao

Telo uginulog psa nisu htele i smele da diraju, pa ga je neko od komšija, kada su otišle, sahranio, verovatno kada su shvatili da niko ne dolazi da leš ukloni.

Uginuli pas danima je bio napolju, a psi bez hrane i vode, jer je on odveden. Devojke su u kuću i oko kuće po dolasku primetile puno puno konzervi hrane za pse, videlo se da on brine o njima i da ono loše što im uradi ne radi iz zle namere, već jednostavno jer nije svestan da je to loše.

- Ni jednog momenta nismo ni pomislili da je čovek kriv, ali je zakazao sistem. Rođaka tog čoveka stvarno želi da mu pomogne i za njegovo dobro da ga smesti u instituciju, ali to se godinama ne može rešiti - kaže Anđela.

Na terenu tek sedmog dana

Ona pojašnjava da su na teren odmah trebale da izađu i ekipe higijeničarske službe, veterinarske inspekcije i komunalne policije, ali se to nije desilo.

- Imamo informacije da je higijeničarska služba izašla na teren sedmi, osmi dan od kada su čovjka odveli. Da mi nismo bili tamo, ti psi bi umrli u kući - naglašava ona.

Prošlo je nekoliko dana od kada je priča izašla u javnost, ali njih, kako Anđela, još niko nije kontaktirao.

- Volonteri su pisali Gradskoj upravi po tom pitanju i jedini odgovor je bio da nadležne institucije rade na tome. I to je bilo dok je telo psa još bilo u dvorištu i nisu uradili ništa - ističe ona.

Na pitanja da li je inspekcija (komunalna policija) higijeničarska služba upoznata sa ovim slučajem, da li su imali intervenciju u ovoj MZ zbog ovog slučaja, te da li su im se obraćali meštani Piskavice, odgovor iz Grada nismo dobili. Pitanja su poslata 21. juna.

Meštani Piskavice pričaju da njihov komšija već duže vreme dovodi pse kući. Kažu da su mu roditelji preminuli, a da mu sestra iz Nemačke svaki mesec šalje novac preko jednog komšije.

- Pola para potroši na hranu za pse. Stalno im nešto kupuje. Ali nije svestan šta im radi. Seče im uši - kaže jedan od komšija.

Ističe da su shvatili i svoju grešku, jer nisu bili uporniji u zvanju nadležnih da reše ovaj problem.

- Čim je kući, ponovo počne da dovodi pse - naglašavaju oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    28. jun 2022 | 22:26

    isto i njemu odseci usi pa u dvoriste da seta dok ne crkne LUDAK

  • Samo kažem

    28. jun 2022 | 22:55

    Kako ne dođe do smene svih u gradskim upravama i institucijama? Kako niko ne odgovara za ovako nešto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA