≫ 

Antraks potvrđen u Hrvatskoj: Uginulo više od 100 goveda, četiri osobe u bolnici

Kontrolu leševa uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka uginulih životinja sproveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu

  • 5
krava, krave, kamion, prevoz transport krava Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest antraks.

Ministarstvo je saopštilo da je, s obzirom na to da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo obdukciju leševa dve uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja antraksa i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja besnila i goveđe spongiformne encefalopatije.

Prema nezvaničnim saznanjima Večernjeg lista 107 goveda je već uginulo, dok je četvoro ljudi zaraženo.

Kontrolu leševa uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja sproveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu dobilo rezultate nalaza, kao i rezultate sprovedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđen antraks. U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata sprovode se daljnje aktivnosti i mere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niba

    16. jul 2022 | 14:09

    Kreće ludilo

  • Dejan

    16. jul 2022 | 14:28

    Nekome je bas debelo stalo da zavlada svetska glad. Nije mi jasan cilj, možda progurati GMO u zemljama u kojima je zabranjen pa tako desetkovati populaciju ili nesto treće.

  • Evo

    16. jul 2022 | 14:17

    Opet nas ubijaju, sa tim!Ma,dokle vise?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA