Autor Smogovaca indirektno optužio Srbe da postavljaju požare po Hrvatskoj

Hitrec je napisao da "potpaljivač možda dolazi iz redova onih koji snuju odmazdu za Oluju"

  • 5
SIBENIK POZAR Foto: Tanjug/Hina/Valerio Baranović

Hrvatsku su protekle sedmice pogodili veliki požari, od kojih je možda i najopasniji bio onaj kod Šibenika. Mediji su bili puni fotografija vatrene buktinje i vatrogasaca koji se protiv nje herojski bore.

U toj nesreći je bila sreća što se ovaj put nije krenulo sa širenjem šovinističkih glasina o tome kako požare po Hrvatskoj zapravo podmeću Srbi, što je znalo da se događa proteklih godina, naročito tokom velikih požara 2017. Pritom ni tada ni danas nije bilo nikakvih dokaza za te tvrdnje.

Hitrec: Potpaljivač možda dolazi iz redova onih koji snuju odmazdu za Oluju

Međutim, pisac Hrvoje Hitrec nedavni dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno delo i nekadašnji potpredsednik HDZ-a, najpoznatiji kao autor Smogovaca, je indirektno optužio Srbe.

On je u svojoj redovnoj kolumni za portal Hrvatskog kulturnog vijeća napisao sledeće: "Dalmacija suha kao barut, požar do požara olujnih razmjera, a o uzrocima najvećega još ne znamo ništa. Obično se krivcima proglase dalekovod, munja, sitni psihopat piromanskoga nagnuća, nadalje u nešto širem razmišljanju oni koji čiste palubu za novo građevinsko zemljište, a gotovo se nitko ne usudi pomisliti da ponegdje potpaljivač možda dolazi iz redova onih šibicara koji na taj način snuju i realiziraju odmazdu za već davnu Oluju."

Nema dokaza za Hitrecove tvrdnje

Za ove sulude antisrpske konstrukcije nema nikakvih dokaza, ali ih Hitrec svejedno plasira u javnost, piše Index.

Pritom pokušava da se opravda pa ironično piše da "ne bi bilo politički korektno optužiti Srbe da podmeću požare".

I onda, navodi Index, sledi izraz zabrinutosti, kojim se opet odgovornost za požare u Dalmaciji želi prebaciti Srbima:

"Dalmacija ima već toliko rana da si nove ne može priuštiti i zato policijska istraga mora biti djelotvorna i obuhvatiti sve moguće uzroke, od 'spaljivanja korova' do zloćudne namjere."

Index ističe da će policijska istraga naravno obuhvatiti sve navode i dalje ističe: "No Hitrec zapravo sugerira da će neki piromani Srbi možda izbjeći pravdi jer se hrvatska policija neće usuditi istraživati u tom pravcu, ako za to bude indicija i dokaza. Zasad nema nijednog, ali tu je zato Hitrecovo perfidno huškanje na Srbe, kojima podmeće podmetanje požara".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA