≫ 

Podignuta optužnica protiv "fine" negovateljice koja je baku olakšala za milionski iznos

U optužnici se navodi da je iskoristila nepažnju, slabu pokretljivost i kasnije, kad je starica završila u bolnici, njenu odsutnost iz stana, iz kog je ukrala zlatni nakit, zlatnike, ženske narukvice s dijamantima, zlatne broševe

  • 0
Najtraženija zanimanja Foto: Shutterstock

Dva meseca pošto je uhapšena zbog teške krađe, tužilaštvo u Splitu je protiv 44-godišnje Emanuele P, rodom iz Virovitice, podiglo optužnicu u kojoj je terete da je, radeći kao negovateljica 88-godišnjakinje iz Splita, iz njenog stana ukrala veće količine zlatnog i srebrnog nakita i novca u vrednosti od oko 400.000 kuna (oko 6 miliona dinara), piše Slobodna Dalmacija.

U optužnici se navodi da je iskoristila nepažnju, slabu pokretljivost i kasnije, kad je starica završila u bolnici, njenu odsutnost iz stana, iz kog je ukrala razni zlatni nakit, nekoliko zlatnika, ženske narukvice s dijamantima, zlatne broševe, lančiće i dve zlatne značke s logom "Brodomerkura". Ukrala je i kip Bude od ahata i imitaciju Faberžeovog jajeta.

Tu je još i nekoliko skulptura od kristala Svarovski, srebrni pribor za jelo za 24 osobe, komplet srebrnih čaša, komplet ručno izrađenih makaza i noževa s drškom od jelenskih rogova i oko 12.000 kuna gotovine.

Kad je otkriveno da je "negovateljica" pokrala staricu, koja je u međuvremenu i umrla, u priču se uključila policija, a novinari su tada razgovarali s njenim sinom, koji je opisao šta se dogodilo i kako je uopšte došlo do toga da Virovitičanku angažuju za ispomoć.

Početkom aprila u posetu mi je došla sestra iz inostranstva pa smo se složili da uzmemo neku ženu koja će se dva sata dnevno brinuti o majci, da joj pomogne tokom jutra. Moram da kažem da nam je bilo jako teško da nađemo nekoga, a onda nam je jedna majčina prijateljica iz detinjstva preporučila tu ženu jer je znala da se ona brinula o jednoj ženi s ostrva i da nije bilo nikakvih problema. Još kad je ćerka majčine druge prijateljice rekla da je krasna žena i sve najbolje o njoj, nismo imali razloga da sumnjamo.

Nisam je proveravao, a izgleda da je trebalo

Angažovali smo je na dva sata svaki dan, od 9 do 11, da se brine o majci, da joj pomogne šta treba i slično. Ko je mogao misliti da ovako nešto može ispasti, nisam je proveravao, a izgleda da je trebalo. Sad sam nakon svega saznao da je već bila kažnjavana, da ima dosije u policiji - rekao je pre dva meseca sin opljačkane žene.

Ni on ni iko od majčinih komšija i prijateljica nije sumnjao u "ljubaznu Emu", a cela njena pokvarena rabota razotkrivena je sasvim slučajno. Staroj je gospođi pozlilo pa su sin i njegova supruga otišli u stan kako bi je sredili i spremili za odlazak u bolnicu.

Nakon što ju je Hitna pomoć dovezla u bolnicu, kad sam došao da je vidim, primetio sam na njenoj ruci očev prsten, koji je inače uvek nosila oko vrata. Zapitao sam se kako to, mislio san da joj ga nisu skinuli u Hitnoj ili slično, ali su mi rekli da je to nemoguće, jer da je skinut, bio bi stavljen u posebnu vrećicu koja bi se predala porodici.

Očev prsten na ruci

- I tada se u meni probudilo nešto, neka sumnja. Reka sam sestri da mi je nešto sumnjivo, da vidi je li lančić možda ispao negde po stanu. E tad se otkrilo da fale stvari. Tek kad mu se nešto ovako dogodi, čovek vrati film unazad i onda povezuješ stvari. Sad vidim koliko je ona bila perfidna profesionalka. Dva puta nedeljno vodio sam majku na previjanje i tada bi se ona, kako je imala ključ od stana, kad bismo mi otišli, vraćala u stan i onda bi verovatno uzimala šta je mogla.

- Prvih pola meseca verovatno je sve snimala, gde je šta, a onda je lagano čistila... Znala je da pita mater zašto ne ide s nama vikendom u vikendicu, čak ju je suptilno nagovarala na to samo da bi dobila dan, dva da može slobodno da uzima šta hoće po stanu – objasnio je novinarima tada sin pokojne žene.

U svojoj odbrani tokom istrage "ljubazna Ema" je priznala da je uzela nešto zlata, dva zlatna prstena, nekoliko zlatnih zuba, šest zlatnih narukvica, pet privezaka, dva lančića i tri naušnice. Negirala je da je ukrala novac i značke i zlatnike, a za prodato zlato dobila je 20.000 kuna.

Za kristale Svarovski, jaje i Budinu skulpturu rekla je da ih je uzela, ali i vratila. Kazala je i da je sve to učinila jer je bila nepromišljena u teškim životnim prilikama. Do sada je pravosnažno osuđena za dovođenje u opasnost života i imovine, i to 2019. godine, na deset meseci, uslovno na dve godine, piše Slobodna Dalmacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA