≫ 

CKM promenio plakat za projekt "Crna Gora bez podjela": Romi više nisu u odelima za komunalce

Nakon što je projekat za plakat izazvao veliku buru, CKM je uradio novi promo plakat i uputio izvinjenje Romima

  • 1
Crna Gora bez podjela Foto: CKM

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je novi projekat “Crna Gora bez podela”, ali su fotografije kojima su ilustrovali projekat izazvale popriličnu buru. Naime, na fotografijama bili su prikazani mladi ljudi u narodnim nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, ali su Romi, među svim jelecima, dimijama i zlatnim tokama, bili obučeni u odelo radnika komunalnog preduzeća.

Zbog čitavog slučaja reagovale su brojne institucije, a iz Crnogorske kulturne mreže su bili prvo istakli da nisu uspeli da pronađu nošnje. Međutim, sada su izradili nove plakate, na kojima su Romi u narodnim nošnjama.

Takođe, u saopštenju su uputili izvinjenje pripadnicima romske zajednice.

- Nakon sednice Upravnog odbora naše organizacije koja je održana u Nikšiću, a na kojoj su analizirani prigovori javnosti na kampanju “Crna Gora bez podjela”, upućujemo najiskrenije izvinjenje pripadnicima RE populacije. Ni u primisli nismo imali nameru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povredimo i omalovažimo - stoji u saopštenju.

Ističu da, i pored toga što u datom trenutku nisu uspeli da Romima, kao ostalim učesnicima kampanje, obezbede nacionalnu nošnju za fotografisanje odlučili su se se "da i oni budu deo naše kampanje jer smo na njih gledali kao na ravnopravno članove zajednice, a ne kao na radnike komunalnog preduzeća".

Ističu da su uspeli da ostvare komunikaciju sa predsednikom Romskog savjeta, Mersurom Šaljajem, i da su tako obezbedili smo dvoje mladih Roma koji su se za potrebe kampanje fotografisali u delovima romske nošnje.

- Stoga koristimo ovu priliku da se najsrdačnije zahvalimo gospodinu Šaljuju na razumevanju koje iskazao prema našoj organizaciji i ideji, te prihvatanju našeg iskrenog izvinjenja - dodaju u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA