Pomor ribe u Neretvi: Smrad počeo da se širi gradom, inspekcija na terenu

Juče je kroz grad Konjic počeo da se širi neugodan miris mrtvih riba što je izazvalo zabrinutost građana

  • 2
Pomor mrtva uginula riba Foto-ilustracija: Shutterstock

U Konjicu se sve nadležne službe na nogama zbog velikog pomora ribe koji se dogodio na plažama Tečija, Stari pazar, u Kazanu, ispod Stare kamene ćuprije i nizvodno levom i desnom obalom niz reku Neretvu ukazujući na ekološku katastrofu.

Predsednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić za Klix kaže kako su se mrtve ribe u Neretvi počele pojavljivati juče i da je u pitanju trovanje, a sumnja se kako je razlog tome onečišćenje, odnosno puštanje kiselina iz bivših fabrika UNIS-a koje je zabeleženo 20. jula i prijavljeno svim nadležnim službama koje koje istražuju ovaj slučaj.

Tvrdi kako se juče kroz grad Konjic počeo širiti neugodan miris mrtvih riba što je izazvalo zabrinutost svih građana, a smatra da su ribe otrovane onečišćenjem iz navedene fabrike.

- Obavestili smo sve nadležne službe na opštinskom kantonalnom i federalnom nivou. Juče je i policija izašla na teren zajedno sa sanitarnom inspekcijom. Uklonili su mrtve ribe i sačini zapisnik, a Agencija za vodno područje je uzorke posla na analizu. Danas je na terenu bila i Federalna vodna inspekcija i uzimala uzorke, vršila nadzor nad objektom u fabrikama na koje su sumnjali i sve smo preduzeli šta je bilo moguće sa naše strani kako bi se slučaj rasvetlio - kazao je Kapić.

Organizacije sportskih ribolovaca Konjic će, kako je rekao, nakon prikupljenih svih informacija i podataka podneti krivične prijave protiv svih odgovornih lica iz bivšeg kruga fabrika UNIS i službenih lica i institucija koje nisu postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Obavljanje ribolova u Posebnom ribolovnom reviru Konjic je do daljnjeg zabranjeno, a nadležne službe će bez sumnje uraditi i anazilu posledica koje će ovaj slučaj ostaviti na kompletan biljni i životinjski svet u Neretvi kao i na stanovništvo toga kraja.

Pomor riba u Neretvi neretko se događa zbog nesavesnog ponašanja pojedinaca, na šta ekolozi i biolozi neprestano ukazuju. Više puta su vođene i istrage, ali po informacijama u javnosti, još nikad nije niko pred licem pravde odgovarao za to, prenosi Klix.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA