Izmasakrirao porodicu, presudio i sebi, poštedeo bebu: Tri godine od višestrukog ubistva u Zagrebu

Tragedija se dogodila 1. avgusta 2019. godine u zagrebačkom naselju Kajzerice

  • 0
Hrvatska zagreb, višestruko ubistvo, Igor Nađ, ubijene sestre Foto: Facebook,jutarnji.hr/Privatna arhiva

Jedan od najtragičnijih događaja koji će ući u istoriju zagrebačke Kajzerice nezamisliva je tragedija porodice Tojagić. Retko kojem stanovniku tog kvarta 1. avgusta 2019. godine u pamćenje se nisu urezali zvukovi sirene, policajci na svakom koraku i tuga koja se krije iza vrata porodičnog doma.

Višestruko ubistvo preživela je jedino beba i to samo zato što ju je ubica poštedeo. Upravo je to bilo dovoljno da policija posumnja da je počinitelj 36-godišnji vozač taksija Igor Nađ, otac deteta.

Veruje se da je ubica došao u prizemlje kuće u Ulici Radoslava Cimermana i ubio Dragomira Tojagića (61), Filjku Tojagić (63), Maju Tojagić (35), njenog sina Paula Zambinija (10), Josipu Tojagić (29) i njenog prijatelja Davora Paušaka (29), piše Večernji list.

Nekoliko sati pre ubistva Igor Nađ sedeo je u zagrebačkom kafiću na Vrbiku u kojem je konzumirao poveću količinu alkohola. Navodno je tad rekao prijatelju sa kojim je bio da je to zadnji put da ga vidi.

Nađ se pojavio ispred kuće Tojagić oko 21.20 sata u društvu desetogodišnjeg Paola, Majinog sina iz ranije veze, kojeg je poslao u izvidnicu da proveri jesu li svi ukućani kod kuće.

Nakon što je dobio potvrdu, ušao je u kuću i ubio ih sve, pa čak i nesrećnog dečaka kojeg je nekoliko minuta ranije iskoristio kako bi saznao ko se sve nalazi u kući.

Nađ se udaljio s mesta zločina u nepoznatom smeru. Vrlo brzo nakon ubistva zagrebačka policija je pokrenula potragu za višestrukim ubicom.

Lociran je oko 4.10 na području Brezovice, a kako bi izbegao hapšenje, pucao je sebi u slepoočnicu. Policija je potvrdila kako ubica nije evidentiran za porodično nasilje, samo je dobio prijavu 2016. godine zbog narušavanja javnog reda i mira na Trešnjevci, a imao je prebivalište na istoj adresi kao i porodica od 2017.

Iako su se u javnosti iznosili detalji o navodnoj ljubomori i narušenim porodičnim odnosima, nikad se neće saznati šta je navelo Igora Nađa da ubije svoju bivšu partnerku Maju, njenog desetogodišnja sina, roditelje, sestru i sestrinog prijatelja.

Beba je jedina preživela strašan napad i to verovatno samo zato što Nađ nije želio ubiti svoe dete. Nakon višestrukog ubistva, dete je bilo zbrinuto u Centru za nezbrinutu decu u Nazorovoj ulici.

Iako su mnogi izrazili želju da bebu usvoje, a majka Igora Nađa nekoliko puta navela u medijima kako bi se želela brinuti o bebi, nije poznato ko se za nju brine.

- Centar za socijalnu zaštitu intenzivno je poduzimao mere iz svoje nadležnosti u svrhu zaštite prava i dobrobiti deteta, pa je dijete adekvatno zbrinuto - rekli su prošle godine iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike.

O tome šta se može naučiti iz ove tragedije kako se ne bi ponovila prošle godine govorio je poznati kriminalista Željko Cvrtilo.

- Teško da se nešto može naučiti. Teško je sprečiti kad su već prisutne devijacije u ponašanju. Prevencija kod ovakvih ubistava je najmanje na policiji, više je na drugima poput socijalnih službi koje mogu prilikom postupanja primetiti devijantno ponašanje. Ako je bilo nekih ranijih devijacija, onda se nešto i može učiniti - naveo je ranije.

Istakao je kako je nužno zajedničko delovanje svih organa vlasti, od policije, socijalne službe i drugih.

-  Osnovna jedinica društva je porodica. Da su se tada primetile neke stvari, možda se moglo preventivno deloavti - objasnio je i dodao kako je u ovakvim slučajevima najčešće reč o ljudima koji nisu evidentirani od policije i ističe kako policija "nema staklenu kuglu da vidi šta će biti".

Na pitanje što se može učiniti, navodi:

- Prema mojemu mišljenju, treba više delovati. Država funkcioniše tako da ide sa kaznama, čime se dodatno stigmatizira porodica. Ako uzmete platu, kaznili ste celu porodicu. Država treba više da radi. Treba uložiti u jednu takvu situaciju 20-30 hiljada kuna i da ljudi odu na lečenje, terapijske grupe, edukacije, kurseve... Jer nasilje može eskalirati dok to ne dođe na sud - upozorio je tada kriminalista Cvrtila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA