≫ 

Milanović u papučama i bermudama izašao iz helikoptera: Predsednik Hrvatske u ležernom izdanju

Milanović bi trebalo danas da ode u Knin gde će uručiti odlikovanja, medalje, unapređenja i pohvale pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, prilikom obeležavanja zločinačke akcije Oluja

  • 2
Zoran Milanović

Foto: Tanjug/HINA/Daniel Kasap

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u potpuno opuštenom izdanju izašao iz helikoptera u kojem je u četvrtak doleteo na aerodrom Sinj u Glavicama.

Milanović je bio obučen u bermude i majicu, a na nogama je imao papuče, piše Dalmacija Danas.

On bi trebalo danas da ode u Knin gde će uručiti odlikovanja, medalje, unapređenja i pohvale pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, prilikom obeležavanja zločinačke akcije Oluja.

Inače, ovogodišnje obeležavanje 27 godina od vojno-policijske akcije hrvatske vojske Oluja, koja je označena kao najveći egzodus na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, a koji Hrvatska obeležava kao Dan državnosti, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, protećiće, sudeći po najavama, u znaku velikih sukoba Milanovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Trojica ministara iz Plenkovićeve vlade, naime, odbilo je da učestvuje na tradicionalnom prijemu koji večeras u Kninu priređuje Milanović, a reč je o ministru odbrane Mariu Banožiću, ministru policije i potpredsedniku vlade Davoru Božinoviću i takođe potpredsedniku vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, preneli su hrvatski mediji.

Prema juče predstavljenom programu ovogodišnje obeležavanje Oluje u Hrvatskoj neće se bitno razlikovati u odnosu na prethodnu godinu.

U četvrtak, 5. avgusta predviđeno je da obeležavanje u Kninu u ranim jutarnjim satima počne tradicionalnom budnicom ulicama grada. U Kninu će biti postavljen tehničko-taktički zbor koji će građani moći da razgledaju tokom celog dana.

U prepodnevnim satima u Kninu će odvojeno vence poloziti predstavnici porodica poginulih, a potom predsednik Republike, premijer i predsednik Sabora.

Centralni skup biće održan na stadionu "Dinara", gde se očekuje obraćanje predsednika Milanovića, premijera Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića, dok će se prisutnima u ime branitelja obratiti penzionisani general Mladen Markač.

Markač je najpre bio osuđen u haškom tribunalu na 18 godina zatvora, zajedno sa generalom Antom Gotovinom koji je prvostepenom presudom dobio 24 godine zatvora.

U novembru 2012. godine, međutim, petočlano veće haškog tribunala je sa tri glasa „za“ i dva „protiv“ oslobodilo svih optužbi hrvatske generale i presudio da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, niti su generali odgovorni za bilo koji zlocin", iako je u akciji Oluja proterano više od 200.000 Srba, dok je 2.000 ubijeno ili nestalo.

Povodom obeležavanja Oluje, na Kninskoj tvrđavi biće podignuta zastava i čitana imena stradalih.

Tokom centralne svečanosti iznad Knina će program izvesti akrobatska grupa "Krila Oluje", a prelete će imati i helikopteri Hrvatske vojske i policije, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Uobičajeno za veče je predviđen zabavni program, ali nije saopšteno ko će biti izvođači.

Ranijih godina je to bio najomiljeniji pevač desničara Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama veliča ustaštvo, a najčešći usklik tih dana u Kninu je bio onaj ustaški "za dom spremni".

Inače, prema zvaničnim izveštajima policije još ranijih godina je uočeno da se u Kninu povodom godišnjice Oluje okuplja sve manje ljudi, a hrvatska udruženja veterana za to odgovornim smatraju državni vrh i politiku.

Video: Milanović i Plenković različito o ustaškom poviku za dom spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011

    4. avgust 2022 | 16:17

    Jedan od najbolji Predsetnika od bivši Država ja mu skidam kapu.

  • Pravednik

    4. avgust 2022 | 14:55

    Jos uvijek se vozi u toj ruskoj krntiji. Bell, Airbus heli, nista ha?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA