Plenković brani pilote koji su optuženi za bombardovanje izbegličkih kolona: "To nije prihvatljivo"

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih

  • 27

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota nisu prihvatljive za zvanični Zagreb, tim pre jer, kako je naveo, "dolaze iz države koja je pokrenula agresiju na Hrvatsku i koja ne priznaje svoju odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima".

Ova poruka Plenkovića na obeležavanju 27. godišnjice od oružane akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srbija, dok je 2.000 poginulo ili se i danas vode kao nestali, propraćena je snažnim aplauzom prisutnih na kninskom stadionu Dinara, prenosi Tanjug.

On je rekao da se ponavljaju pokušaji da se Hrvatska prikaže i optuži za proterivanje srpskog stanovništva sa hrvatske teritorije, što tvrdi nije tačno, te da je poznato da su na to bili podstaknuti od rukovodstva iz Beograda.

- Vlada će čvrsto kao uvek do sada štiti hrvatske branitelje, pilote i ratne optuženike i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovedu u pitanje niti da se otpužuju naši ratni heroji - rekao je Plenković.

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih.

Uverava da će Hrvatska raditi na saradnji i miru i da će, kako je kazao, štiti prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku čiji predstavici su u saboru i hrvatskoj vladi.

Podsetimo, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine na sednici veća održanoj 3. juna 2022. godine donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta protiv okrivljenog Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu za akciju "Oluja".

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju.

Video: Otkrivanje spomen ploče stradalima u zločinačkoj Oluji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    5. avgust 2022 | 11:41

    Sta reci o njima.Sve negiraju, a ustvari duboko u sebi znaju da su i oni Srbi i to ih najvise boli tj. da nemaju svoj identitet

  • Ma kako da ne

    5. avgust 2022 | 11:32

    Pa normalno, normalni ljudi brane svoje, samo mi nase junake dasmo u hag, to je nasa sramota koja se nikad nece izbrisati...

  • Lord

    5. avgust 2022 | 11:48

    Svi postuju,brane i placaju svoje "branitelje",osim Srbije,mi se sa nasom "drzavom" sudimo za crkavicu,umesto da imamo zasluzne penzije,kao recimo Lepa Lukic,Miroslav Ilic i ostala bulumenta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA