≫ 

Organizator kobnog putovanja u Međugorje: "Da nisam imao ličnu tragediju i sam bih seo u taj nesrećni autobus"

Autobus je po noći trebao putovati bez zaustavljanja, a hodočasnici su u Međugorje trebali stići u subotu oko podneva. Nisu stigli.

  • 1
Hrvatska, nesreća, autobus Foto: Tanjug/HINA/Damir Senčar

Jaroslav Milkovski iz Varšave, koji već devet godina vodi kancelariju "U brata Jozefa", za poljske medije je rekao kako je on bio organizator puta u Međugorje i kako je i sam trebalo da bude u autobusu koji je sleteo sa autoputa A4, ali ga je u tome sprečila lična tragedija.

- To je za mene vrlo bolna stvar. Pogotovo jer sam upravo danas sahranio majku. Sada sam se vratio sa sahrane i idem u policiju. Zaista mi je teško, ali nepoznati su Božji sudovi koje proživljavamo - rekao je za Jaroslav, prenosi jutarnji.hr.

Prema podacima koje je ustupio medijima, skup hodočasnika sastao se u petak, 5. avgusta oko 15 časova u gradu Čenstohova koji je najpoznatiji po manastiru Jasna Gora. Tamo su nakon molitve svi krenuli autobusima u Međugorje. Jaroslav je putovanje otkazao zbog smrti majke.

- Vozio sam deo grupe iz Varšave u Čenstohovu, ali zbog majčine sahrane nisam išao s hodočasnicima. Trebalo je kasnije da im se pridružim, imao sam avionsku kartu - ispričao je Jaroslav.

Nakon mise na Jasnoj Gori, autobus sa hodočasnicima uputio se prema poljskoj granici. Pre granice sa Češkom stali su nešto da pojedu, a potom su preko Češke, Slovačke i Mađarske krenuli prema Međugorju. Do mesta je trebalo da stignu nakon više od jednog dana putovanja, u subotu između 13 i 15 časova. Kako uverava organizator, pauze su bile predviđene svaka tri sata.

U organizaciji putovanja Jaroslavu je pomogla časna sestra iz sela Jedlnia, 89 km južno od Varšave, s kojom se susreo u mesnoj kapeli. U autobusu su bili hodočasnici iz sela Jedlnie, Sokolova Podlaskog, Konina i Radoma, a među njima je bio i prijatelj organizatora, sveštenik iz Konina i časna sestra iz Jedlnia.

- Sestra je imala spisak učesnika. Išla je sa njima. Platio sam osiguranje, smeštaj u pansionu - nabraja Jaroslav.

On kaže da već godinama sarađuje sa prevozničkom firmom iz Plonska u organizaciji hodočašća autobusima.

- Nisam imao primedbi, pouzdana kompanija - naglašava.

U petak je jedan vozač vozio autobus iz Čenstohova do poljske granice. Na granici s Češkom u mestu Mszana zamenila su ga druga dva vozača. Autobus je po noći trebalo da putuje bez zaustavljanja, a hodočasnici je u Međugorje trebalo da stignu u subotu oko podneva. Nisu stigli.

- U subotu u šest ujutro dobio sam informaciju o nesreći... Sada idem u policiju na ispitivanje. Molite za učesnike hodočašća - poručio je na kraju Jaroslav.

Video: Prednja strana autobusa je skroz smrskana: Ekipe i dalje izvlače tela poginulih u hororu u Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA