≫ 

Beroš o leku protiv korone koji je tražio Matijanić: "Ima ga dovoljno, dostupan je svim bolnicama"

Hrvatski mediji se pitaju zašto ga onda novinar nije dobio?

  • 0
Novinar Vladimir Matijanić Foto: Andrea Topić/Porodični album

U 26 bolnica u celoj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lekova koji se koriste za lečenje obolelih od kovida-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravlja koje je sprovelo žurnu proveru stanja zaliha u svim zdravstvenim ustanovama.

- Lekova koji su namenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama leče od zaraze kovid-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira i Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provera stanja zaliha navedenih lekova u svim našim bolnicama koje je tokom ponedeljka sprovelo Ministarstvo zdravlja - ističe ministar zdravlja Vili Beroš u saopštenju i dodaje da je za stanje zaliha u svakoj bolnici i zdravstvenoj ustanovi odgovoran direktor ili za to posebno zadužena osoba, a za procenu potrebne vrste leka nadležni lekar specijalista koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

"Rekli su nam da nemaju lekova za koronu"

Podsećamo, novinar Indexa Vladimir Matijanić preminuo je nakon što je dobio koronu. Stanje mu se pogoršalo, ali nisu hteli da ga prime u splitsku bolnicu. Njegova partnerka Andrea Topić napisala je da je imao autoimune bolesti - Sjogrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća i sumnju na još dve autoimune bolesti i da se zbog tih bolesti nije vakcinisao.

Počeo je da se oseća loše 2. avgusta, kućni test je pokazao da je pozitivan na koronu. Sat kasnije Topić ga je dovezla na hitni prijam KBC-a Split, gde su mu rekli, prepričava ona, kako leka za sprečavanje težih posledica nemaju ni Split, kao ni Infektivna klinika "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu, "ali da ga imaju, da bi ga možda njemu dali jer je imunološki bolesnik s kovidom".

Novinar Vladimir Matijanić Foto: Andrea Topić/Porodični album

Topić navodi kako su mu rekli da im je nedavno došla i onkološka pacijentkinja i da ga ni njoj nisu da daju jer ga nema.

Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i opštim bolnicama trenutno je 483 doze leka Veklury, poznatijem pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve, što se ocenjuje dovoljnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće lečenje pacijenata zaraženih virusom kovidom-19 koji se nalaze u bolnicama, prenosi 24sata.hr.

Isto tako, ističe Ministarstvo zdravlja, na raspolaganju su bolnicama i zdravstvenim ustanovama i dodatne količine navedenih lekova ukoliko se ukaže potreba za njima.

- Praksa je među bolnicama da u slučaju trenutnog nedostatka određenog leka međusobno ustupaju lek prema trenutnim potrebama u određenoj ustanovi, posebno kada je reč o pacijentima obolelima od korone, tako da nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lek ako to potrebe lečenja zahtevaju - ističe Beroš i dodaje u saopštenju da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahteva za dodatnim količinama.

Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahteva za lekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama, a ukoliko je u nekoj od bolnica ili zdravstvenih ustanova došlo do nedostatka navedenih lekova čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena briga za bolesnike, Ministarstvo zdravlja sprovešće dodatne provere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i snabdevanja lekovima pojedinih bolnica ili zdravstvenih ustanova.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA