"To je izliv mržnje": Linta osudio skrnavljenje srpske crkve u Mostaru

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je

  • 4
Mostar, Bosna i Hercegovina

Foto: Pixabay/ursel001

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da je skrnavljene Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru jedan od čestih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na području Federacije BiH i pozvao Međunarodnu zajednicu da odreaguje na napade nad Srbima na toj teritoriji.

On je najoštrije osudio jučerašnji vandalski napad na srpsku crkvu u Mostaru, kada je došlo da demoliranja vrata, skrnavljenja oltara, razbacivanja predmeta i krađe novca, navedeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

- Veliki broj ovakvih i sličnih nasilničkih činova imaju za cilj da unesu dodatni strah, nemir i uznemirenost kod preostalih Srba u Mostaru i Federaciji BiH, da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli i da se isele u Srbiju - smatra Linta, prenosi Tanjug.

Naveo je da to potvrđuju brojni primeri skrnavljenja naših crkava, grobova, spomenika, fizički napadi i pretnje malobrojnim Srbima, svirepo ubistvo srpske povratnice u Visokom, kao i sistemsko otimanje i pljačka srpske imovine.

Linta je pozivao predstavnike međunarodne zajednice da se konačno oglase i javno osude napade na malobrojne Srbe u Federaciji BiH, njihovu imovinu i kulturno i versko nasleđe.

- Sramna ćutnja međunarodnih predstavnika potvrđuje da za Srbe u Federaciji BiH ne važe temeljne vrednosti današnjeg sveta: ljudska i manjinska prava, vladavina prava i pravo na nesmetano negovanje i čuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta - ocenio je Linta.

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je.

Kako je javila Srna, ukraden je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva "Dobrotvor".

Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je, takođe, opljačkana.

Sveštenik koji je juče ujutru zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA