≫ 

Džomić: "Temeljnim ugovorom je zaštićen identitet SPC u Crnoj Gori"

Na pitanje šta podrazumeva vršenje javno-pravnih ovlašćenja koje država priznaje crkvi i njenim pravnim licima, Džomić navodi da su crkve i verske zajednice pravna lica svoje vrste, te da one predstavljaju ustavnu kategoriju

  • 2

Posle zaključivanja Temeljnog ugovora samo golim nasiljem se može atakovati na identitet, prava i status pravoslavnog sveštenstva i monaštva u Crnoj Gori, ocenio je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Džomić u intervjuu za "Politiku" kaže da ustav i zakoni Crne Gore Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) garantuju pravo svojine nad pokretnim i nepokretnim stvarima i ističe da je zahvaljujući Temeljnom ugovoru to pravo crkve još konkretnije zaštićeno.

- Od početka je i laicima bilo jasno da su pravoslavni hramovi, manastiri, crkveni konaci, parohijski domovi, crkveno zemljište, kao i drugi sakralni predmeti u Crnoj Gori u državini mitropolije i eparhija Srpske crkve. Nažalost, to nije bilo dovoljno kreatorima Zakona o slobodi veroispovesti da pođu od iracionalne premise da se radi o državnoj imovini - kazao je Džomić.

Na pitanje koliko je važna obaveza države da izvrši uknjižbu neupisanih nepokretnosti u vlasništvo eparhija SPC u Crnoj Gori i kakve su do sada postojale prepreke da se to obavi, Džomić kaže da Crna Gora još uvek nema u potpunosti završen katastar nepokretnosti, ali da se taj proces privodi kraju.

Ističe da su skoro svi verski objekti i zemljište u Crnoj Gori zakonito uknjiženi kao svojina mitropolije i eparhije SPC, a da navedena obaveza države po Temeljnom ugovoru dodatno garantuje da će državni organi u budućim upravnim postupcima za upis prava na nepokretnostima uvažiti to pravo svojine i da će u listove nepokretnosti uneti te neosporne činjenice.

- Tu je prethodnih godina bilo dosta problema, jer su po nalogu bivšeg režima vršene velike opstrukcije - kazao je Džomić.

Na pitanje šta podrazumeva vršenje javno-pravnih ovlašćenja koje država priznaje crkvi i njenim pravnim licima, Džomić navodi da su crkve i verske zajednice pravna lica svoje vrste, te da one predstavljaju ustavnu kategoriju.

- Crkve i verske zajednice nemaju status poput ribolovnih, lovačkih ili sportskih udruženja. Uočljivo je da pojedini kritičari ove odredbe Temeljnog ugovora ne samo da ne poznaju crkvu, već pokazuju elementarno nepoznavanje države - kazao je Džomić.

Džomić je kazao i da su svakoj modernoj državi kulturna dobra pravno zaštićena međunarodnim konvencijima o zaštiti kulturnih dobara, kao i pravnim aktima države.

Istakao je da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara to regulisano, ali da postoje problemi u primeni tog zakona.

- Ugovorom su država i crkva iskazale volju da će savesno primenjivati zakonsku regulativu iz te oblasti, a sve radi bolje i kvalitetnije zaštite kulturnih dobara. Nad pojedinim kulturnim dobrima jeste uspostavljen poseban pravni režim, ali to podrazumava i širok spektar obaveza države, a ne samo crkve. Nije tačan navod da su kulturna dobra u Crnoj Gori Temeljnim ugovorom postala svojina Srbije - naveo je Džomić.

Video: Porfirije: Upućeni smo jedni na druge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde?!

    15. avgust 2022 | 09:58

    Tim ugovorom je Mirašovoj izmišljenoj crkvi dat isti status ka SPC.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA