≫ 

Počelo suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, preti mu smrtna kazna

Objavljen nov snimak u kojem opisuje kako se našao u Ukrajini

  • 10
Ukrajina vojnik Foto: Shutterstock

Hrvatu kojeg je sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik ukrajinskih snaga preti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji.

On i još četvorica stranih državljana optuženi su da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Hrvata, preti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Matijas Gustafson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhapšena su u Mariupolju i oko njega, prenosi Index.hr.

Pozivajući se na sudiju, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom oktobra. Još dvojica Britanaca, Dilan Hili i Endrju Hil, takođe su optuženi, ali im ne preti pogubljenje. Sva petorica izjasnila su se da nisu krivi.

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) ocenjujući da je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.

Danas, na dan kada je počelo suđenje, objavljen je nov snimak u kojoj opisuje kako se našao u Ukrajini.

- Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobijaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor. Bio sam par kilometara severno od fabrike Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove - rekao je on.

Video: Kulja gusti dim iznad ukrajinske luke: Ukrajinci tvrde da su uništili ruski ratni brod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    15. avgust 2022 | 20:19

    Sta je trazio, to je dobio

  • Драган

    15. avgust 2022 | 20:52

    Он спроводи хрватску политику

  • Ateista

    16. avgust 2022 | 13:42

    Generalno zapad mrzi.rusiju i pravoslavlje pa zato i idu pojedini zaluđenici da tobož brane demokraciju za koju i neznaju šta znači a kamoli da je imaju sad su.kao.slucajno se nasli i.Britanac i albanac i kroat šta ce nevinašca otišli u.pečalbu pored tolike Evrope na izvolte .nNjih.sve treba po kratkom postupku da sledeči ne bi dolazili da prave demokraciju ako to.Rusi ne urade imače dosta problema sa plačenicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA