Užas u centru Zagreba: Dvojica muškaraca optužena da su silovali devojčicu (15) u parku

Ukoliko budu osuđeni za ovo delo, preti im do 10 godina zatvora

  • 4
Devojka, zlostavljanje, silovanje, maltretiranje Foto-ilustracija: Shutterstock

U zagrebačkom parku iznad Tomićeve ulice, dvojica mladića navodno su silovala su djevojčicu (15), a još dvojica su je seksualno uznemiravala.

Dvojac osumnjičen za silovanje pritvoren je na mesec dana dok se dvojica osumnjičenih za bludne radnje brane sa slobode.

"Nismo je silovali, bilo je to sa pristankom", obrana je, nezvanično piše 24 sata, maloletnika i osumnijičenog (22) koji su završili u istražnom zatvoru Remetinec na mesec dana kako ne bi mogli ponoviti krivično delo i uticati na svedoke.

Oni su, sa još dvojicom mladića, osumnjičeni za silovanje maloletnice i bludne radnje nad njom u samom središtu metropole.

Preti im 10 godina zatvora

Gnusno nedelo navodno se dogodilo u petak u noćnim satima u parku iznad Tomićeve ulice, omiljenom mestu za okupljanje mladih tokom leta. Pod kojim se okolnostima sve dogodilo, i ko je od četvorice osumnjičenih imao kakvu ulogu, pokazaće istraga.

Bude li pritvoreni dvojac, nakon istrage, i optužen, te eventualno i osuđen za ovo delo, preti im do 10 godina zatvora.

Ipak, u praksi su kazne puno manje i bliže minimalnim zatvorskim kaznama predviđenim za ovo krivično delo.

- Policijski službenici PU zagrebačke u subotu su završili kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom i maloletnikom zbog sumnje da su 12. avgusta 2022. godine silovali devojku, a zatim i nad 31-godišnjakom i 30-godišnjakom zbog postojanja sumnje u izvršenje krivičnog dela "Bludne radnje" na štetu maloletne osobe - kažu u PU zagrebačkoj.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su doveli u pritvor, dok je posebno saopštenje dostavljeno nadležnom Županijskom državnom tužilaštvu, kao i Županijskom državnom tužilaštvu za mlade.

U sedam meseci 33 silovanja

Na području PU zagrebačke u vremenu od 1.januara do 31. jula 2022. godine policija je zabeležila 33 krivična dela silovanja (dva su ostala u pokušaju), od strane 16 počinitelja na štetu 33 žrtve (pet ih je mlađih od 18 godina).

- Podsećamo, kod krivičnih dela silovanja moguće je da isti počinitelj u dužem razdoblju počini više dela na štetu iste žrtve, odnosno moguće je da više počinitelja počini delo na štetu iste žrtve. Međutim, svaki čin se tretira kao zasebno krivično delo - ističu u policiji i navode kako su prijavljenadela silovanja razrešena u visokom procentu.

Od 9 od 10 silovatelja bude uhvaćeno u proseku

- Razrešeno je 31 krivično delo ili 94 posto. Inače, prošle cele 2021. godine beležimo 47 krivičnih dela (devet ostalo u pokušaju), od kojih je razrešeno 45 dela ili 96 posto- kažu u zagrebačkoj policiji. Ali tamna brojka žrtava seksualnih predatora je daleko veća. Stručnjaci upozoravaju kako mnoge žrtve silovanja ne prijavljuju dela zbor pretnji, straha, stigmatizacije te nepoverenja da će institucije brzo i strogo kazniti nasilnike.

Poslednjih godina žrtvama se pristupa profesionalnije pa tako policija navodi:

- Prema krivičnim delima silovanja, u smislu medijske pažnje, policija se odnosi krajnje obazrivo pri čemu se primarno vodi briga o zaštiti identiteta osoba, a pogotovo žrtava sa ciljem da se ne povrede njihova prava ili ih se izloži dodatnoj viktimizaciji. Ujedno, prilikom potvrde o takvim događajima koristimo priliku upoznati javnost s brojnošću takvih dela po kojima policija i druge nadležne službe postupaju daleko od očiju javnosti, uz naznaku da se prilikom takvog izveštavanja ne objavljuju podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svedoka ili počinitelja kao niti detalji samog događaja - istakli su u policiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    16. avgust 2022 | 16:52

    Junaci, njih četvorica napastvovali dete od 15 godina! Zar tu može postojati neko opravdanje?

  • паун 54

    16. avgust 2022 | 18:11

    Б О Л Е С Н И Ц И И И И . . . . .

  • panić

    16. avgust 2022 | 16:55

    dok su silovali junaci e sda plaču i kažu dobrovoljno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA