≫ 

Grupa Hrvata švercovala drogu u Švedsku iz Španije: Oružje i municiju dostavljali su u Italiju

Organizator posla je, sumnjaju istražitelji, muškarac (29) koji je u junu 2020. na području Zagreba, a potom Španije, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko delovanje 37-godišnjaka i druge nepoznate osobe

  • 0
Hrvati švercovali travu iz Švedske u Španiju a oruzje u Italiju Foto: MUP

Nakon što su policijski službenici u aprilu ove godine sproveli dva kriminalistička istraživanja međunarodnog karaktera i podneli krivičnu prijavu USKOKU-u nastavkom kriminalističkog istraživanja obuhvaćena su četiri hrvatska državljana i to 41-, 29-, 37- i 32-godišnjak te se sumnja u počinjenje i drugih krivičnih dela.

Policajci iz zagrebačke Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u saradnji sa kolegama iz Splita i u koordinaciji s USKOK-om sproveli su kriminalističko istraživanje uz podršku EUROPOL-a, zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela zločinačkog udruženja i zloupotrebe droge i krijumčarenja oružja u sastavu zločinačkog udruženja, piše 24 sata.hr.

Naime, sumnja se kako je muškarac (29), najkasnije od 22. juna 2020. do najranije 30. juna 2020., na području Zagreba, potom Španije, Francuske i Švedske, povezao u zajedničko delovanje 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe radi uspostave celokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španije do Švedske i drugih evropskih zemalja, a kako bi kontinuiranom nabavkom, prevozom i preprodajom marihuane na ilegalnom narkotržištu stekao nepripadnu materijalnu korist.

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prevoz i rutu transporta 29-godišnjak je organizovao njeno ukrcavanje u kamione i daljnji prevoz pod maskom legalnog transporta. Tako je jednom prilikom nabavio 171 kg marihuane koju je na području Španije preuzeo 37-godišnjak i ukrcao u teretno vozilo pa je trebalo da je preveze do odredišta koje je odredio 29-godišnjak. Međutim, u tome su ga sprečili francuski policijski službenici koji su ga, po prelasku granice na područje Francuske, zaustavili, pronašli i zaplenili drogu, a njega uhapsili.

Na opisani način je počinjeno krivično delo zločinačkog udruženja i krivično delo neovlašćene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Nadalje se sumnja kako su 41-godišnjak i 29-godišnjak najkasnije od 21. maja 2020. do najranije 29. juna 2020. na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije povezali u zajedničko delovanje 37- godišnjaka i 32-godišnjaka te druge za sada nepoznate osobe, između sebe podelili uloge radi pribavljanja, prevoza i prenosa većih količina oružja i municije preko državne granice te kroz teritoriju država članica EU, kao i same preprodaje, a sve u cilju stecanja nepripadne materijalne koristi.

Na oružju zaradili 50.000 evra

Krijumčarenje oružja su realizovali tako da je 41-godišnjak zatražio ponudu i cene dostupnog oružja od 29-godišnjaka koji se s time obratio 32-godišnjaku. Nakon pregovora, 32-godišnjak je poslao ponudu za prodaju ukupno 31 komada zabranjenog oružja koje se nalazi u Kategoriji A Zakona o nabavci i posedovanju oružja građana i to za 18.000 evra.

Po postignutom dogovoru 29-godišnjak je angažovao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cenu i mesto isporuke oružja na koje je, po uputstvima 29-godišnjaka, 37-godišnjak otputovao teretnim vozilom za Italiju preko Slovenije radi predaje naručenog oružja i municije za koje je preuzeo 50.000 evra. Novac je dostavio 29-godišnjaku koji ga je razdelio članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim odnosima.

Na jednak način je 41-godišnjak 28. i 29. juna 2020. godine u najmanje dva navrata radi preprodaje oružja od 29-godišnjaka zatražio novu ponudu oružja koju je ovaj ponovo pribavio od 32-godišnjaka i to za ukupno 30 komada zabranjenog oružja koje se nalazi u Kategoriji A te 8 komada oružja iz Kategorije B Zakona o nabavci i posedovanju oružja građana.

Na opisani način počinjeno je krivično delo zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih materija u sastavu zločinačkog udruženja.

Pronašli oružje i drogu

U pretresima domova i drugih prostora osumnjičenih osoba pronađeni su razni delovi pištolja i pušaka, futrole i ostala oprema, razna municija, popisi delova oružja, municija i kripto telefona, veća količina novca, jedan omot bruto težine 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne bruto težine 12,955 grama suve biljne materije nalik na marihuanu, uređaji za pohranjivanje memorije, mobilni uređaji i prenosivi računari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podneli krivičnu prijavu USKOK-u i poseban izveštaj kao dopunu krivične prijave. Kriminalističko istraživanje sprovedeno je uz podršku EUROPOL-a i u partnerskoj saradnji s policijama iz Francuske, Holandije, Belgije i Švajcarske Konfederacije.

Video: Bugarin u duplom dnu automobila krio 100kg heroina: U vozilu bili žena i deca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA