≫ 

Šta je uhapšeni Bojan Roguljić pisao kriminalcu sa Interpolove poternice: Objavljene Sky poruke

Iz dešifrovanih poruka koje su u posedu "Avaza" utvrđeno je da je Mijatović koristio i krivotvorene isprave na ime Žarko Mlinarević

  • 0
Policija, republika srpska, BIH Bosna, Bosanska policija,  Bosnian,police Republic Srpska Foto-ilustracija: Alamy/Profimedia

Sud BiH, na predlog Tužilaštva, ukinuo je pre dva dana pritvor Nedeljku Luburi, glavnom inspektoru MUP-a RS koji je prošle sedmice uhapšen pod sumnjom da je u gepeku službenog vozila prošvercovao opasnog kriminalca s Interpolove poternice Ivana Mijatovića, državljanina Crne Gore.

Kućni pritvor

Pritvor je ukinut i za hapšenog Bojana Roguljića, koji je organizovao da se Mijatović iz Slovenije prebaci u BiH, i to u službenom vozilu MUP-a RS preko graničnog prelaza Stara Gradiška.

Lubura i Roguljić priznali su krivično delo za koje se sumnjiče i nalaze se u kućnom pritvoru. Njihove kriminalne radnje razotkrila je istraga u vezi s aplikacijom Sky.

Iz dešifrovanih poruka koje su u posedu "Avaza" utvrđeno je da je Mijatović koristio i krivotvorene isprave na ime Žarko Mlinarević, a otkriveno je gde se ovaj pripadnik "škaljarskog klana" krio i da je njegovo prebacivanje u BiH organizovano s ciljem njegove zaštite od hapšenja.

Naime, iz razgovora vođenih putem Sky-a utvrđeno je da je osumnjičeni Roguljić organizovao prebacivanje Mijatovića s područja Španije u BiH jer su saznali da je u toj zemlji 2020. godine došlo do hapšenja velikog broja osoba koje se bave trgovinom opojnim drogama.

U jednoj od poruka nastalih početkom decembra 2020. godine Roguljić na Sky-u piše Mijatoviću: "Tamo se španska murija digla. Idi, brate, idi iz Španije. Pred Novu sve hapse u Španiji. Murija se digla!".

Nekoliko dana kasnije, tačnije 8. decembra, Roguljić je, s još dve osobe, otputovao u Španiju po Mijatovića, odakle su Poršeom nemačkih registarskih oznaka stigli u Sloveniju. Put do BiH nastavili su službenim vozilom MUP-a RS.

Pregled vozila

Zanimljivo je da je Roguljić 13. decembra 2020. organizovao pregled Mijatovićevog Poršea radi utvrđivanja eventualnog prisustva GPS-a i prislušnih uređaja postavljenih od policije, a zatim dogovorio sastanak s inspektorom Luburom, koji je u službenom vozilu MUP-a RS prokrijumčario Mijatovića iz Slovenije u BiH preko graničnog prelaza Stara Gradiška.

Sve ove radnje Lubura je obavio 16. decembra iako je znao da je Mijatović na Interpolovoj poternici i da poseduje lažne isprave na drugo ime. Osim toga, Lubura nije imao nalog za službeno putovanje u inostranstvo niti je o tome ministar Dragan Lukač bilo šta znao. Za ove radnje uzeo je za sada neutvrđen novčani iznos.

Provera dokumenata

Nedeljko Lubura je proveravao i jesu li dokumenti izdati na ime Žarko Mlinarević još važeći, odnosno da li su, eventualno, poništeni i postoji li potraga za osobom tog identiteta, što je vidljivo iz ostvarenih komunikacija putem Sky Ecca, navodi se u dokumentima Tužilaštva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA