• 13
 ≫ 

Mladići pokojnicima skidali nakit i zlatne zube, kopali stare grobove: Horor u Zagrebu

 ≫ 

Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomere ploču. Videli smo kosti i sa njih skidali nakit, rekao je jedan od optuženih mladića

  • 13
Groblje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Jezivi zločini zabeleženi su u Hrvatskoj, nakon što su Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) provaljivali su u grobnice, crkve, stambene zgrade, vrtiće, prenosi Jutarnji.

Tako su na Badnji dan prošle godine pod okriljem noći došli do vrtića svetog Josipa u Granešini, gde su, preskočivši ogradu, istrgnuli iz zida četiri bakarne cevi za slivne vode dužine oko dva metra, kao i jednu lajsnu u vlasništvu Družbe kćeri Božje ljubavi - provincije Božje providnosti.

Obišli su početkom ove godine i crkvu BDM Kraljice mira u Novačkoj ulici, sa koje su skinuli šest metara bakarnih cevi koje su odlučili da sklone na obližnje groblje Miroševac. Međutim, uočio ih je župnik pa su na kraju pobegli.

Provaljivali su i u kontejnere pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakarnih fitinga vrednih preko 20.000 kuna (oko 2.660 evra).

U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska u gluvo doba noći 11. avgusta u Dubravi, iz kojeg su ukradeni duvanski proizvodi.

Da im ništa nije sveto i da bez trunke pijeteta koračaju ovom zemljom, pokazuju i aktivnosti koje su odradili na groblju Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežno starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili sveće i čistili njihova poslednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice.

Bilo je to jesenas, kada su u gluvo doba noći odabirali elitne grobove s kojih su upotrebom sile pomerali nadgrobne spomenike i ploče. Zatim su otvarali kovčege i sa pokojnika i pokojnica skidali prstenje, ogrlice, a nisu se libili ni da iz vilice vade zlatne zube.

Bilo je i slučajeva kada kovčege nisu uspevali da otvore, i to čak u tri slučaja, što za posledicu ima oskvrnuće grobova.

Epilog sprovedene istrage su desetine krivičnih prijava protiv četvorke, počevši od teških i lakših krađa, kao i više pokušaja tih krivičnih dela, a na teret im se stavlja i povreda mira pokojnika.

Zbog svega nabrojanog, zagrebačko tužiteljstvo u nedavno podignutoj opružnici za njih traži zatvor - za Patricija D. i Ivana M. po godinu i po, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali. Od demontiranja bakarnih klupica i cevi pa do šetnji po groblju, gde su se zaletali u posetioce i krali im stvari, sve od ulazaka u grobnice iz kojih su krali vrednosti.

- Prvi dan smo pomerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mesto. Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomere ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Videli smo kosti i sa njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prstenje na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna - priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk.

Policiju je, sateran u ćošak, na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali da pokradu.

Jurica V. je kroz priznanje dodao, pak, i da im je cilj bio da gledaju što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrednih predmeta.

- Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili da upadnemo. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam hteo da ulazim - priznao je Jurica V., svestan da su na grobnicama napravili oštećenja i naneli dodatnu, nemerljivu tugu vlasnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok