Obavezna vozačka dozvola i tehnički pregled: Nova pravila za vozače električnih trotineta u Srpskoj

Udentifikacija košta 20 KM (oko 10 evra) i obavezan je tehnički pregled gde se dobija sertifikat o ispunjenosti uslova

  • 7
Electric scooters, električni trotinet Foto: Shutterstock

Republika Srpska je prva u okružnju uvela električne trotinete u sistem u okviru izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja Srpske, a 1. septembra počeće primena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.

- Cilj je prvashodno da povećamo bezbednost svih učesnika u saobraćaju i samim tim i korisnika ovih lakih vozila koji će se kretati na saobraćajnicama u Srpskoj, što je definisano u četiri kategorije – rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci tokom preventivne aktivnosti pod nazivom “Vozimo bezbedno električne trotinete”.

On je pojasnio da je prvom i trećom kategorijom definisano kretanje do šest kilometara na čas i tu važe ista pravila kao i za pešake, kreću se kuda i pešaci.

Prema njegovim rečima, druga i četvrta kategorija podrazumeva kretanje do 25 kilometara na čas i ista pravila kao i za bicikliste.

Ćorić je naglasio da u prvo vreme neće biti restriktivnih mera, jer je tendencija da prvo svi učesnici u saobraćaju koji koriste električne trotinete budu uvedeni u sistem.

On je napomenuo da identifikacija košta 20 KM (oko 10 evra) i da je obavezan tehnički pregled gde se dobija sertifikat o ispunjenosti uslova.

Ćorić je istakao da je cilj zakonskog uređenja ove oblasti veća bezbednost na putevima u Srpskoj i sačuvati prvenstveno živote, i naveo je da je to rađeno po uzoru na evropske zemlje koje su to uspešno realizovale.

Vršilac dužnosti zamenika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da lice koje upravlja električnim trotinetom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda.

Radović je naveo da je donja starosna granica za upravljanje električnim trotinetima 14 godina.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Zoran Stevanović rekao je da je AMS prepoznao ovu aktivnosti i pomoći će njenu realizaciju u okviru svojih 49 organizacionih jedinica i u toliko lokalnih zajednica u Srpskoj organizovati ovu preventivnu akciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA