Sveštenik iz Rijeke odbio da krsti dete LGBT para: "Moja savest je čista"

Sveštenik je o svemu ovome upitao pastvu na Fejsbuku

  • 26

Sveštenik Kristijan Zeba sa riječkih Srdoča nedavno je odbio da krsti dete lezbijskog para začeto veštačkom oplodnjom, javlja N1 televizija.

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vere odgovara: "Zato što su oni već u grehu, njih dvoje je u grehu jer žive u suprotnosti s učenjem Katoličke crkve, a sami dobro znamo da je učenje Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo."

- Moja je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno - rekao je Zeba.

Riječka nadbiskupija još nije reagovala. Iz Kancelarije koadjutora za N1 su kratko odgovorili da nadbiskup nije upoznat s ovim predmetom.

Na Fejsbuku pitao vernike šta oni misle

Sveštenik je o svemu upitao pastvu na Fejsbuku, upozorivši da nema vređanja. Neki su stali na Zebinu stranu.

- Evo jedno pitanje svim mojim ovde prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.

Dobijem upit. Ovo je slučaj ovde u Rijeci.

Dve žene su se venčale i veštačkom oplodnjom dobiju dete. Žele da se dete krsti. Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vređanja i ružnih reči. Hvala na pomoći... - napisao je sveštenik na Fejsbuku.

Teolog: Krštenje je dar, a dar mora biti nezaslužen

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

- U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hrišćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebalo da uključuje, Crkva bi trebalo da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote - rekao je Zoran Grozdanov.

N1 je pitao i LGBT teologe šta bi Crkva trebalo da uradi u ovakvim slučajevima.

- Ja nisam sigurna uopšte da li je za to dete dobro da se krsti u Katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna, onda ću to reći. Zbog toga što je katolički učenje u ovom trenutku vrlo još neprihvatajući i dosta, nažalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice - rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.

Međutim, uvek postoji i druga strana medalje.

- Najkraće rečeno, postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo, divno udruženje "Neprocenjiva" koja pruža podršku LGBT vernicima. Postoji sveštenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno - kazala je Greta Grakalić Rački.

Zamenica gradonačelnika: Prema detetu i roditeljima je učinjena agresija

Grad Rijeka svake godine okači LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu mnogo dilema.

- Meni je iskreno žao što je velečasni odbio da krsti dete, zaista smatram da Crkva treba da izlazi u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koje zaista smatramo da je učinjeno i prema samom detetu i prema roditeljima - rekla je Sandra Krpan, zamenica gradonačelnika Rijeke.

I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.

- Kako govori naš nadbiskup, Isus Hrist, Crkva treba da ide u susret svakoj osobi - rekla je Krpan.

Uzinić je, podsetimo, ne tako davno, na dan borbe protiv homofobije, zamolio oprost od homoseksualnih osoba ako se osećaju odbačeno.

Video: Beograđani dali svoj sud o otkazu Europrajda: Polovična mišljenja u anketi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    30. avgust 2022 | 23:58

    Dobro je da i medju Hrvatima ima normalnih ljudi

  • Majin

    30. avgust 2022 | 23:40

    Odakle dete LGBT paru ??? Oni nisu u skladu sa prirodnim zakonima i samim tim nisu u stanju razmnozavati se.

  • RDJ

    30. avgust 2022 | 23:58

    Ispravno je postupio sto se mene tiče,..bio pop il fratar treba da odbijaju takve slučajeve previše ulaze u sve pore društva i to sve ciljano kao i ovaj slucaj u Rijeci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA