≫ 

Otkriveno ko stoji iza hakerskog napada na infrastrukturu Crne Gore

Dukaj otkrio ko se nalazi iza toga

  • 0
Ransomware hakerski napad Foto: Pixabay

Ministar javne uprave Maraš Dukaj izjavio je da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji prepoznata kriminalna grupa "Kuba ransomver" (Cuba ransomware).

- Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gde će se objavljivati dokumenta koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mesec, a možda ni za godinu. Ovi napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen - rekao je Dukaj u gostovanju na TVCG.

On je kazao da je u pitanju "Zerodate virus".

- Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u Crnu Goru - istakao je on, prenosi portal RTCG-a, a navode Vijesti.

Kako je rekao, Crna Gora "nije prestala sa upozorenjima". On je istakao da su, zahvaljući stručnjacima iz ministarstva od 19. avgusta na 20. kada je počeo napad, stupili u komunikaciju sa svim relevantnim institucijama i javnim ustanovama, a to se odnosi na električnu energiju, aerodrome, vodovod...

- Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći - kazao je ministar.

Hakeri nisu ciljali posebni nijednu instituciju, istakao je Dukaj.

Većina institucija ima backupove, kazao je on.

- Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji - zaključio je Dukaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA