≫ 

Detalji krvavog napada u Hrvatskoj: Dve meseca pre napada žrtva povukla prijavu protiv muža

Nesrećna žena je rekla da se pomirila sa mužem

  • 0
Zagreb hrvatska policija uviđaj Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENICAR

Do prijave za pretnju došlo je usled nesporazuma sa suprugom Jurom M. U celosti želim da odustanem od te prijave (...) i molim da se postupak protiv njega obustavi" – stoji, između ostalog, u podnesku koji je 10. juna ove godine, sedam dana nakon podizanja optužnice u tom slučaju koji datira iz sredine maja, dostavila Opštinskom sudu u Gospiću 27-godišnja N. M.

Pritom joj, verovatno, nije bilo ni na kraj pameti da će dva meseca kasnije Jure M. nju i prijatelja N.V. (21) izmasakrirati nožem u svom suludom pohodu.

Uprkos pisanoj molbi i predlogu, optužno veće gospićkog suda je 19. jula optužnicu protiv Jure M. i potvrdilo, međutim, s obzirom na taj novi moment u kojem žrtva N.M. u pisanom obliku samoinicijativno, iz samo njoj znanih razloga, objašnjava sudu da se sa suprugom pomirila, veće je delimično ukinulo mere opreza, otkriva Jutarnji list.

Tačnije, u odnosu na nju su ukinute, dok je zabrana približavanja na 50 metara njenom 21-godišnjem prijatelju i dalje postojala. Zbog toga je sud dao na znanje u svem rešenju PU ličko-senjskoj da svakih 15 dana moraju dostavljati sudu pisani izveštaj o izvršenju mere. Međutim, 17. avgusta usledila je uvertira u horor.

Jure M. je supruzi ponovno uputio pretnje dok ju je držao zatočenu i vezanu. Policija mu je opkolila kuću da bi se nakon jednosatnih pregovora ipak predao. Ponovio se isti scenario iz maja, a tužilaštvo mu ponovno određuje istu meru opreza – 50 metara udaljenosti – koja ga nije sprečila da 22. avgusta uleti u kuću koju je morao napustiti zbog mere, na spavanju izbode 21-godišnjaka, a potom i suprugu, koja je istrčala u dvorište da traži pomoć kod komšija.

Dok se od stravičnih ubadanja nožem oporavljaju u bolnici N.M. i N.V., a odbranu u zatvorskoj ćeliji slaže počinilac svirepog zločina Jure M., nadležne institucije nakon ukazivanja na propuste oko prijašnjih donesenih odluka kažu da nezakonitosti nema, ali ukazuju na uočena tri propusta zbog kojih su dve tužiteljke gospićkog ODO-a zaradile primedbe na svoj rad.

Nakon svega, Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu je odlučilo od opštinskih kolega preuzeti kompletan slučaj protiv Jure M. radi vođenja jedinstvenog postupka, jer je prvi Jurin ispad iz avgusta povezan s dvostrukim pokušajem ubistva i od posebne je važnosti za dokazivanje.

- Sprovedenim nadzorom nad radom i postupanjem u predmetima Opštinskog državnog tužilaštva u Gospiću nisu utvrđene nezakonitosti s obzirom na to da iz pribavljenih podataka u spisu proizlazi kako osumnjičeni u vreme ispitivanja 19. avgusta 2022. nije bio pravosnažno osuđena osoba za krivična dela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravosnažna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravosnažno ni pravosnažno osuđeni porodični nasilnik. Međutim, sprovedeni nadzor u odnosu na događaj od 15. maja 2022. godine, povodom kojeg je podignuta optužnica za prijavljeno krivično delo pretnje iz članka 139. st. 2. i 3. KZ/11 ukazuje da je bilo potrebno zatražiti i sprovođenje izvida zbog sumnje i na krvičino delo povrede detetovih prava iz članka 177. st.1. i 2. KZ/11, ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici – navodi u saopštenju Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu, prenosi Jutarnji list.

Takođe, dodaju i da je u tom predmetu, po dobijanju rešenja optužnog veća Opštinskog suda u Gospiću od 15. jula 2022. godine, kojim je ukinuta mera opreza zabrane približavanja supruzi i mera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rešenja, bez obzira na to što je žrtva predala na sud podnesak da povlači krivičnu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenog obustavi jer je i dalje bila na snazi mera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećenom – napominju dalje iz DORH-a.

Što se tiče, pak, sprovedenog nadzora nad radom u drugom predmetu zbog događaja od 17. avgusta, istim je utvrđeno da je "odluka o puštanju na slobodu osumnjičenog, uz izrečene mere opreza zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma donesena u skladu sa zakonom, a na temelju diskrecione ocene zamenika."

- Međutim, prikupljene činjenice koje se odnose na počinjenje krivičnog dela od 17. avgusta 2022. i činjenica da je protiv okrivljenog potvrđena ranija optužnica zbog krivičnog dela pretnje na štetu iste oštećene, ukazuje da je u ovom predmetu bilo opravdano i osnovano sudiji istrage Županijskog suda u Karlovcu uputiti predlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenog zbog okolnosti iz člana 123. st.1. točka 3. ZKP/08. Utvrđeno je i da je u istom predmetu, na temelju pouke o pravima, ispravno okrivljeni ispitan zbog sumnje na krivično delo pretnje i protivpravnog oduzimanja slobode te je, umesto otvaranja istraživanja, trebalo da donese rešenje o sprovođenju istrage, radi razjašnjenja svih okolnosti predmetnog događaja sprovođenjem dokaznih radnji ispitivanja žrtve i svedoka – kažu još karlovački tužitelji, piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA