• 1

Najhladnija reka na svetu nalazi se u našem komšiluku: Poznata je po smaragdnoj boji i važna je za region

Poznata je po smaragdnozelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi

 • 1
Reka Neretva

Foto: Shutterstock

Najhladnija reka na svetu, iznenađujuće, nije blizu severnog ili južnog pola nego se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Reka je nazvana Neretva, a teče kroz BiH i Hrvatsku. Izvor reke, poznat kao Gornja Neretva, najhladniji je deo reke. Čak i leti može biti hladno, i do 7 stepeni Celzijusa, objavio je naučni portal “Science Blurtit” iz Velike Britanije.

Stručnjaci portala “Science Blurtit” hladnoću Neretve objašnjavaju u njenom izvoru koji se nalazi ispod planine Jabuke, ogranka Zelengore, na nadmorskoj visini od 1.227 metara.

Osim što je poznat po tome što je tako hladan, poznat je i po svojoj jarko zelenoj boji. Uprkos boji, voda je sigurna za piće.

Reka se koristi i za energiju, u blizini izvora nalaze se četiri elektrane i brane. To je čini vitalnom rekom za one koji žive u zemljama kroz koje protiče - piše “Science Blurtit”.

Zaključak da se voda iz Neretve može piti treba se uzeti s velikom rezervom jer čistoća Neretve danas je dosta niža nego što je nekada bila.

Poznato je da danas mnoge ekološka udruženja iz Hercegovine vode bitku upravo protiv zagađenja Neretve.  Najveći problem su prerađivači koji otpadne proizvode puštaju u Neretvu.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar obavestila je javnost da je krajem jula izvršeno uzorkovanje površinske vode reke Neretve. Aktivnosti su preduzete prilikom zamućenja reke u području Konjica.

- Prema rezultatima analiza u svim uzorcima reke Neretve uzetim iznad mosta Orašje bio je prisutan povećan sadržaj teških metala bakra, cinka i nikla. Sve izmerene vrednosti su iznad standarda kvaliteta okoline za godišnji prosek koncentracije parametara propisanih prilozima 6. i 7. Odluke o karakterizaciji površinskih i podzemnih voda, referentnim uslovima i parametrima za ocenu stanja voda i monitoringu voda (Sl. novine FBiH 01/14) koji za bakar iznose 6,5 µg/l, za cink 80 µg/l i 20 µg/l za nikal - navode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Ovi pokazatelji dovoljan su alarm da se apeluje na sve koji mogu da utiču na veću i bolju zaštitu Neretve.

Svetski naučnici, poput ovih iz Velike Britanije, pišu o jedinstvenosti Neretve, mnogi turistički časopisi pišu o raftingu na Neretvi i kristalnoj boji vode, izvorištima koja su obišli..., pa je stoga od velike važnosti da se okolina zaštiti i oko Neretve kao i samu reka.

Zaštita okoline je poziv svima i akcija koja kod svih u BiH mora biti prioritet.

Neretva je duga 230 kilometara koja najvećim delom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (208 km), a manjim delom, pre ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km).

Najduža je pritoka Jadranskog mora sa istočne obale. Izvire u planinskim predelima visoke Hercegovine, ispod planine Jabuke.

Neretva je bila poznata od grčkog razdoblja. Po njoj je ime dobila grčka kolonija Narenta koja se nalazila uzvodno od današnjeg Metkovića. Stara imena za Neretvu bila su Nera ili Narenta. Neretva je u starom veku bila poznata od današnje Jablanice gde je živelo ilirsko pleme Narensi.

Poznata je po smaragdnozelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi. Delta Neretve jedan je od retkih plodnih krajeva u Dalmaciji.

Za vreme srednjovekovne Bosne na Neretvi se nalazilo brodogradilište, na mestu današnjeg Počitelja. Mnogi Neretvu nazivaju hercegovačkim Nilom. To je zato što je za Hercegovinu Neretva značajna kao Nil za Egipat.

Plovna je do Metkovića, a za manje brodove i do Čapljine - iako nikad nije pokušano.

Neretva je jedina kraška reka koja je uspela da savlada poniranje.

Fauna Neretve i njenih pritoka jako je raznovrsna. Ima mnogo vodenih zmija, jegulja i pastrmki, prenosi Dnevnik.ba.

Bogat biljni i životinjski svet Neretve treba sačuvati. Mnoga ekološka udruženja rade na tome da se upravo flora i fauna Neretve poboljšaju. Uz zaštitu i smanjenje zagađenja najhladnije reke na svijetu - Neretve, kako su je proglasili britanski nučnici, cilj svima u BiH treba biti i trajna zaštita okoline.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BASA

  1. septembar 2022 | 11:49

  Neretva je lepa reka sa obalom ! Poznata po istoriji iz drugog svetskog rata ! Bitka na Neretvi !

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok