Radoslava Brđanina na banjalučkom aerodromu čekala Hitna pomoć: U teškom zdravstvenom stanju smešten u bolnicu

Njemu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu, iako je Brđanin formalno ispunio uslove

  • 8
Radoslav Brđanin Foto: Profimedia/UPI POOL / AFP

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, kog je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora i koji je juče pušten na slobodu iz izdravstvenih razloga, smešten je u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske i nalazi se u teškom zdravstvnom stanju, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Ðajić.

On je za RTRS rekao da je Brđanin smešten u jedinicu za intenzivno lečenje.

- Obavljen je deo dijagnostike i napravljen je i plan za dalje lečenje - naveo je Ðajić.

Brđanina je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Na banjalučkom Aerodromu dočekalo ga je vozilo Hitne pomoći.

Njemu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu, iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Brđanin je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je obavljao visoke funkcije u Republici Srpskoj.

Nakon rata je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA