Preti još poplava, izdata upozorenja, kod Karlovca postavljaju barijere: Haos u Hrvatskoj zbog nevremena

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda juče objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne padavine i problemi s izlivanjem očekuju i danas

  • 1
Hrvatska nevreme padavine poplave Foto: Facebook/Hrvatska vatrogasna zajednica/JVP Novska/Nacionalni park Risnjak, Twitter/@RavnateljstvoCZ

U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli juče porastom vodostaja nekih reka, pre svega Kupe i njenih pritoka.

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda juče objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne padavine i problemi s izlivanjem očekuju i danas.

U mestu kod Karlovca postavljaju barijere kako se voda ne bi izlila na ulicu, prenosi Index.hr.

Zbog vode zatvorene neke ulice

Zbog lokalno obilnijih padavina ponegde se zadržava veća količina vode na kolovozu, a zbog olujne bure ograničenja su na pojedinim ulicama u priobalju, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zbog vode na kolovozu za sav saobraćaj zatvorene su državna ulica DC228 na deonici Jurovski Brod-Kamanje, županijska ulica ŽC5033 na deonici Brod na Kupi – Brod Moravice, lokalni put LC 58032 Blaževci-Zapeć. Zbog odrona zatvorena je deonica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Hrvatska nevreme padavine Petrinje Foto: Facebook/Hrvatska vatrogasna zajednica/JVP Novska

U Brodu na Kupi prizori bili apokaliptični

Zbog izlivanja Kupe - proglašeno je vanredno stanje. U Brodu na Kupi - u Gorskom kotaru - u samo nekoliko sati vodostaj reke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsečena, a saobraćajnice u tom delu - zatvorene. Smirivanje vremena najavljeno je tek za sutra.

U Brodu na Kupi vodostaj pada, u Selu Kupa iznosi 428 centimetara

Vodostaj Kupice u Brodu na Kupi u padu je i trenutno je na 214 centimetara. No vodostaj je i dalje alarmantan u Selu Kupa gde iznosi 428 centimetara. Vodostaj Kupe u Hrvatskom iznosi 325 centimetara.

I danas prognoza kiša, ponegde obilnija, prete urbane i bujične poplave

Državni hidrometeorološki zavod i za danas najavljuje oblačno s kišom, ponegde i obilnijom, mestimično i uz grmljavinu. Veća količina kiše očekuje se najpre u gorskoj Hrvatskoj i u većem delu središnje Hrvatske gde je lokalno još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2 padavina.

Usled izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena doći će do porasta vodotokova.

Narandžasti i žuti Meteoalarm zbog poplava, u Istri i na Kvarneru crveni zbog bure

Narandžasti Meteoalarm za danas je zbog opasnosti od izraženih padavina izdat za gospićku regiju koja se proteže i na veći deo Gorskog kotara. Očekuje se mestimično obilna kiša s količinom padavine većom od 70 litara te pretnjom urbanih i bujičnih poplava.

Za ostatak kopnene Hrvatske zbog mogućih poplava izdato je žuto upozorenje.

Za Istru i Kvarner izdato je crveno upozorenje, no ne zbog poplava nego zbog jake i povremeno olujne bure.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA