≫ 

Poplave prave probleme u Hrvatskoj, izlila se reka Kupa: Vodeni talas preti Baniji

Pratimo stanje i spremni smo, razloga za paniku nema. Večeras bi vodeni talas trebalo da stigne do Petrinje i Siska, rekao je šef Hrvatskih voda

  • 0

U više delova Hrvatske došlo je do izlivanja reka usled obilnih kiša, a iz Hrvatskih voda danas je saopšteno da je najgora situacija bila na ozaljskom području gde se reka Kupa izlila na saobraćajnice.

Prema novim podacima, ugroženo je dvadesetak kuća.

Na području Karlovca takođe je došlo do izlivanja vode, a u Hrvatskim vodama kažu da kuće ne bi trebalo da budu ugrožene.

Zoran Ðuroković, šef Hrvatskih voda, izjavio je da je reka Kupa dostigla rekordne nivoe vodostaja iz 1966. On je kazao da će vodostaj još rasti i da vodeni talas preti Baniji.

- Pratimo stanje i spremni smo, razloga za paniku nema. Večeras bi vodeni talas trebalo da stigne do Petrinje i Siska - rekao je Ðuroković, prenosi Index.hr.

Kako prenosi Index.hr, u Ozlju je voda ušla u podrume kuća. Još se ne zna tačan broj oštećenih objekata, kao ni razmere materijalne štete.

Četiri glavne saobraćajnice su poplavljene te je zbog toga otežan pristup Ozlju, a u 16 kuća je ušla voda.

- Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam stići i čamac jer do nekih mesta možemo doći jedino njime - rekao je za HRT komandant vatrogasne službe Jaškovo Marko Udiković.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji biće proglašena prirodna nepogoda

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još se utvrđuje šteta od nevremena koje je u četvrtak poharalo to područje. Na sanaciji oštećenih objekata, saobraćajnica i ostale infrastrukture radi preko stotinu vatrogasaca, volontera i radnika Crvenog krsta.

Sledeže nedelje će za Bjelovarsko-bilogorsku županiju biti proglašena prirodna nepogoda, a iako je vlada obećala finansijsku pomoć, ostaje pitanje hoće li ona biti dovoljna, piše HRT.

Direktorak civilne zaštite: Najkritičnije je kod Ozlja

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gde je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem delu Kupe, u najugroženijem delu opštine Kamanje, reka je u padu oko pola metra, izvestio je u nedelju Direktorat civilne zaštite.

Nizvodno, u mestu Koritnja i dalje postoji opasnost od reke Korane koja se uliva u Kupu i povećava njem vodostaj. Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s peskom.

Zbog vode na kolovozu za sav saobraćaj je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih i nerazvrstanih puteva.

Video: Nevreme u Pančevu srušilo drvo: Palo pravo na automobile nasred puta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA