≫ 

Prvi snimak oslobođenog Hrvata: Rusi su ga bili zarobili, a sad je stigao u Saudijsku Arabiju

Njegov dolazak u Hrvatsku očekuje se danas u popodnevnim satima, a po sletanju dočekaće ga tim hitne pomoći

  • 8
Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Rusija i Ukrajina su juče izvršile neočekivanu razmenu više od 200 zarobljenika, uključujući i zapovednike puka Azov iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, i 10 stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sleteo u Saudijsku Arabiju, a objavljen je i snimak njihovog dolaska u zemlju, prenosi Index.

Danas dolazi u Hrvatsku

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom spoljnih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađivala s ukrajinskim telima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovoj poseti Ukrajini u maju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja - saopštili su juče iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Zarobljen kod Mariupolja, pretila mu smrtna kazna

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu je pretila smrtna kazna. U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici gde mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Iz Vlade poručuju kako će oslobođenog Vjekoslava Prebega u Zagrebu po sletanju dočekati tim hitne pomoći. Navode da je prioritet ocena zdravstvenog stanja te po potrebi pružanje zdravstvene usluge.

Njegov dolazak očekuje se danas u popodnevnim satima.

Kako nezvanično saznaje Jutanji, Prebeg će biti zbrinut i pregledan u KB Dubrava. Naime, upravo ta bolnica predodređena je za osobe koje dođu iz Ukrajine.

U njoj se lečio i za sada, jedini ranjeni Hrvat koji se borio u Ukrajini, a koji je 10. juna stigao u tu bolnicu, nakon čega je operisan i odakle je otišao na rehabilitaciju.

Među oslobođenima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani

The Guardian je preneo kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani. Međutim, najveći broj oslobođenih su Ukrajinci, koji su se vratili u svoju zemlju.

Oslobađanje je usledilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, naveo je saudijski službenik.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    22. septembar 2022 | 10:39

    I ovo je cirkus kao korona

  • SRBIJA

    22. septembar 2022 | 10:42

    Umesto da du gå ubili kao ljudi oni se zajebavaju ja mislim i on da se iznervirao sto su ga pustili.

  • Vesa

    22. septembar 2022 | 11:03

    Na snimku svi izgledaju pristojno, čak ovaj Vjekoslav deluje pomalo i podgojen, toliko o "maltretiranju" od strane Rusa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA