≫ 

"Nije se poneo kao osoba koja radi u interesu građana": Traži se ostavka ministra zdravlja zbog smrti novinara

Novinar Indeksa Vladimir Matijanić je umro 5. avgusta od komplikacija uzrokovanih korona virusom

  • 0
novinar Vladimir Matijanić Foto: Index.hr

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je u ime tog društva premijeru Andreju Plenkoviću predao zahtev za smenu ministra Vili Beroša i pokretanje "nezavisne istrage smrti novinara Vladimira Matijanića", navodi Index.

Kako je saopšteno iz HND je u petak poslao premijeru Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4.695 građanki i građana.

Oni su na taj način podržali zahtev HND za sprovođenje nezavisne istrage o okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Indeks i smenu ministra zdravlja Vilija Beroša.

Predsednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću ocenio je da se "ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga".

- Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sistema koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sistem je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava - naveo je on.

Budući da Plenković kao premijer odgovora za rad svojih saradnika, Zovko je poručio da HND traži da uvaži argumente koji stoje u tekstu peticije.

- HND neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića i kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske - naveo je Zovko.

Iz HND ponavljaju da je Beroš od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao da odgovori na dopise koje su mu slali u ime HND, valjda, kako navode, "računajući da će vreme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav".

Smatraju da se ministar Beroš "nije poneo kao čovek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savesno istražiti sve okolnosti slučaja".

- Već se poneo kao zaštitnik sistema odgovornog za smrt jednog građanina. kojem je taj isti sistem trebalo da pruži svu moguću zdravstvenu zaštitu - stoji u pismu koje je s peticijom poslaro premijeru Plenkoviću, a koje potpisuje predsednik HND-a Hrvoje Zovko.

Vladimir Matijanić je umro 5. avgusta od komplikacija uzrokovanih korona virusom. Stručna komisija resornog ministarstva saopštilo je 24. avgusta da u slučaju novinara Vladimira Matijanića nije bilo stručnih propusta, preneli su hrvatski mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA