≫ 

Jezivo, hrvatskom političaru smanjena zatvorska kazna za silovanje: "Silovao je, ali je bio branilac u ratu"

Tokom čitavog postupka, Prigorac je negirao krivicu, tokom odbrane je navode oštećenog nazvao "monstruoznim scenarijem, koji ga je uništio kao čoveka"

  • 3
Željko Prigorac Foto: Facebook

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj smanjio je kaznu za silovanje meštanke bivšem HDZ-ovom načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je učesnik rata 90-tih, piše Index.hr.

U presudi u koju je uvid imao Index piše da se delimično prihvata žalba optuženog Prigorca i prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora se preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest meseci. Prvostepena presuda izrečena mu je prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno delo protiv spolne slobode silovanjem".

Dakle, Prigorcu je kazna od dve godine zatvora za silovanje meštanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Pored toga, na slobodu može izaći nakon dve trećine odslužene kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni pravobranilac i optuženi Prigorac. Prvi je tražio da se Prigorca kazni većom zatvorskom kaznom, ali sudsko veće Visokog kaznenog suda, u sastavu predsednik veća Željko Horvatović i sudije Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučio je bivšem HDZ-ovu načelniku smanjiti kaznu i to "zato što je bio branitelj".

"S pravom optuženik u žalbi tvrdi da mu je prvostepeni sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno delo, jer je jednu okolnost neosnovano cenio otežavajućom (kritičnost prema počinjenom kaznenom dijelu, a još jednu uopšte nije uzeo u obzir kao olakšavajuću, iako je trebalo (odlikovani učesnik Domovinskog rata)", navodi Visoki kazneni sud u presudi.

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom delu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje dela ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost jer je poricanje dela njegovo zakonsko pravo. Pa se Sud ponovno vraća na njegov braniteljski status, piše Index.

"Takođe je nesporno da je prvostepeni sud u kontekstu odredbe članka 47. KZ/11 propusti o okviru prijašnjeg počiniteljevog života olakšavajućim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan, koja okolnost je izrekom i naznačena u optuženikovim ličnim podacima u izreci presude."

Visoki kazneni sud je tako, mada nije prihvatio deo Prigorčeve žalbe u kojem traži ponovno suđenje, kao osnovanu prihvatio žalbu u delu o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima te mu na račun toga što je "višestruko odlikovani hrvatski branitelj" smanjio kaznu za silovanje.

Visoki kazneni sud još u presudi spominje i da bi takva, još manja kazna, trebala ostvariti svrhu kažnjavanja - društvenu osudu zbog počinjenog dela, posebnu i opštu prevenciju i jačanje svesti o pogibeljnosti kaznenog dela i o pravednosti kažnjavanja njegovih počinitelja, kao i omogućavanje optuženika ponovno uključivanje u društvo po izdržanoj kazni.

Dakle Visoki kazneni sud smatra da je godina i po zatvora dovoljna kazna za silovanje, piše Index, "barem ako je počinitelj "odlikovani branitelj"".

Žrtvu silovanja u objašnjavanju pravednosti kažnjavanja ne spominju.

Index podseća da je u obrazloženju prvostepene presude kojom je Prigorcu bila određena kazna od dve godine zatvora, sudija Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili "jasni, uverljivi i verodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika".

Osvrnula se i na reči okrivljenika Prigorca koji je prošle nedelje tokom odbrane prijavu Snježane Knežević nazvao "monstruoznim scenarijem".

"Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na očevidu i kasnije potvrđen veštačenjem", rekla je sudija.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor🏳️‍🌈

    9. oktobar 2022 | 10:17

    Takvi su nase ustase

  • Branilac

    9. oktobar 2022 | 11:39

    Da li to znači da svi učesnici u ratu mogu silovati koga god žele i izaći iz zatvora za godinu do dve!!!?? Bravo pravobranitelji......

  • Stanka

    9. oktobar 2022 | 11:26

    Jadni su ti vaši zakoni,ona bi trebala sama da ga kazni koliko smatra da zaslužuje,drugi takvi bi se kasnije zamislili jel to da urade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA