≫ 

Morbidna fotografija iz Zagreba: Mladenci pozirali kod spomen groblja gde je ustaška vlast ubila hiljade ljudi

Naime, mladenci su se fotografisali kod spomen groblja Dotrščina gde je u Drugom svetskom ratu pogubljeno više hiljada ljudi

  • 25
Spomen park Dotrščina, venčanje Foto: Pixabay, Shutterstock

Fotografija iz Zagreba koja je postala viralna naišla je na gomilu negativnih komentara.

Naime, mladenci su se fotografisali kod spomen groblja Dotrščina gde je u Drugom svetskom ratu pogubljeno više hiljada ljudi.

- Svačemu sam svedočio, ali nisam još video venčanje u Aušvicu, Dahau ili na drugim svetski poznatim gubilištima kao što je npr. Dotrščina u Zagrebu. Ovde je na najokrutniji način ustaška vlast pogubila oko 8.000 ljudi. Stvarno bi me bilo sramota da me neko o tome mora informisati. Mislim, stvari su vrlo jednostavne, niko se ne ženi ili ne pozira na nečijem grobu, a ovo je još gubilište - napisao je korisnik Fejsbuka koji je podelio fotografiju.

- Apsolutno neprikladno za prostor na kojem su stajali - samo je jedan od komentara.

Spomen-groblje i park revolucije Dotrščina

Spomen-groblje i park revolucije Dotrščina nalazi se nedaleko od parka Maksimira u Zagrebu. Tu su  ustaše počevši od maja 1941. dovodili danju i noću svoje žrtve, te ih okrutno ubijali.

Žrtve su najčešće bacane u zajedničke jame, te stoga ne postoji uvid gde je ko sahranjen. Prema poslednjim istraživanjima iz 1985. godine, procenjeno je da je ovde pogubljeno oko 7.000 antifašista, među kojima oko 2.000 članova KPJ i SKOJ-a.

Od poznatijih komunista ovde je 17. jula 1941. streljan Ivan Krndelj (član KPJ od 1919. godine i član Pokrajinskog komiteta za Hrvatsku i Slavoniju). Ostali poznatiji intelektualci, koji su ovde našli smrt, jesu dr Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica, Viktor Rozencvajg, Zvonimir Rihtman, Ivo Kun, Simo Crnogorac i August Cesarec.

Video: Menjaju se vremena i običaji: Mlada u tangama odigrala mladoženji vreli ples u krilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta im je dato pocetkom raspada sfrj, bice i oduzeto.

    9. oktobar 2022 | 22:57

    Zapamtite moje reci. Sve ce izgubiti, sve se vraca i skupo placa. Slave oluju i genocidnu proslost, ne kaju se nikad. Oni koji su im dali da budu nezavisnost, ne misle da ih puste da vrsljaju unaokolo. Kad dodje dan, dekretom ce ih ukinuti, i to ce biti njihov kraj. Pregazice ih, i uzeti sto im pripada nazad. Smeju se srbima kako gube kosovo, oni ce izgubiti vise od toga. Kad zato dodje vreme, njihova pokolenja to imaju da docekaju.

  • Isabela

    9. oktobar 2022 | 19:15

    Jedna pametna i inteligentna osoba nebi to nikad uradila!! Koja sramota!!

  • JS

    9. oktobar 2022 | 19:19

    Zemljo, otvori se!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA