≫ 

Sud je ovaj Porše, koji vredi 100.000 evra, oduzeo bahatom mladiću: Država ga "naučila pameti"

Ovaj automobil sada je u trajnom vlasništvu Republike Hrvatske

  • 7
Oduzeti porše Foto: MUP RH

Sud u Hrvatskoj je na zahtev policije mladiću (28) trajno oduzeo automobil "Porsche Cayenne" iz 2021. godine vredan više od 100.000 evra i vozilo je sada u trajnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Svemu ovom prethodilo je saznanje da je mladić upravljao ovim vozilom iako mu je vozačka dozvola bila oduzeta.

Naime, 11. marta ove godine u Čakovcu, policija je zaustavila "cayenne" kojim je upravljao 28-godišnjak.

Tada je utvrđeno da je upravljao vozilom u vreme dok mu je zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova ukinuta i oduzeta vozačka dozvola. Vozač je uhapšen, a nakon završenog istraživanja sudija je okrivljenom odredio zadržavanje.

Pravosnažnom presudom proglašen je krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana sa uslovnom osudom. Ujedno, izrečena mu je zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 meseci. Određeno mu je i oduzimanje ličnog automobila, bez prava na naknadu, istakli su iz policije.

Visoki prekršajni sud RH smatra kako je trajno oduzimanje automobila opravdano s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenog.

To potkrepljuje činjenicom kako ranije kažnjavanje novčanim kaznama i zabrana upravljanja za teške prekršaje (upravljanje vozilom za vreme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje saobraćajne nesreće i bekstvo s mesta nesreće), nije kod okrivljenog preventivno uticalo na njegovo ponašanje u saobraćaju, piše Slobodna Dalmacija.

Mladić je pre toga dva puta bio kažnjen za isto delo, pa je bilo nužno oduzimanje automobila kojim je prekršaj počinjen, kako okrivljeni ubuduće ne bi počinio novi prekršaj, a ujedno kao i upozorenje drugim počiniocima da ne čine takve prekršaje, navodi se u presudi.

- Dakle, opasnost od ugrožavanja sigurnosti saobraćaja je veća nego pravo na privatno vlasništvo ili pravo na korišćenje vozila, pa je u ovom slučaju pravno irelevantno je li počinilac prekršaja vlasnik vozila kojim je prekršaj počinjen ili korisnik vozila - ističe se u presudi.

Video: Skupoceni Ferari bahato parkiran na autobuskom stajalištu: Nesavesnog vozača svi zaobilaze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jare

    14. oktobar 2022 | 13:53

    Prenesite taj zakon i u Srbiju!

  • Распучин

    14. oktobar 2022 | 13:53

    Право решење је трајно одузимање возила. Браво.

  • Advokat

    14. oktobar 2022 | 14:28

    Medjunarodni sud to obara. Dozvolu moze da mu oduzmu, auto ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA