≫ 

Zagrepčanka isprosila sumu od 85 dinara, policija je optužila, sud oslobodio: Naloženo i da joj se vrati novac

Kako stoji u presudi staroj mesec i po dana, troškovi prekršajnog postupka padaju na teret budžeta, znači građana, a iznos od 5 kuna i 5 lipa, koji je oduzet ženi koja je prosila, policija joj mora vratiti u roku od jednog meseca

  • 1
Hrvatska hrvatske kune kuna novac Foto-ilustracija: Shutterstock

Opštinski sud u Rijeci presudio je da okrivljena iz zagrebačkih Sesveta nije kriva jer je pre gotovo dve godine isprosila 5 kuna i 5 lipa (oko 85 dinara).

Kako stoji u presudi staroj mesec i po dana, troškovi prekršajnog postupka padaju na teret budžeta, znači građana, a iznos od 5 kuna i 5 lipa, koji je oduzet ženi koja je prosila, policija joj mora vratiti u roku od jednog meseca. Ako joj policija ne vrati taj iznos, on će joj se isplatiti iz budžeta, piše Index.

Sve gore navedeno košta više od 5 kuna i 5 lipa koje je žena isprosila.

Sud nije utvrdio da se žena odala prosjačenju

Sud u obrazloženju presude piše da nije utvrđeno da je žena počinila prekršaj protiv javnog reda i mira - odavanje prosjačenju - jer je optužnim predlogom koji je napisala policija opisano da je ona jednokratno od prolaznika tražila milostinju te stekla 5 kuna i 5 lipa.

- Za postojanje prekršaja odavanja prosjačenju, odlučna činjenica je da osoba izraženo, učestalo ponavlja delatnost prosjačenja, pri čemu će se o odavanju raditi, ako je time izraženo učestalo ponavljanje, kada osoba stiče sredstva za život na nedopušten način, baveći se prosjačenjem i drugim kažnjivim radnjama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA