• 5
 ≫ 

Majka optužila sveštenika Anđelka da je odbio da pričesti dečaka jer je autističan

 ≫ 

Naravno da ovo dete nije manje vredno od zdrave dece, ali roditelji bi se trebalo da se pomire sa situacijom takvom kakva je, a ne da optužuju, rekao je sveštenik

 • 5
Katolički sveštenik, Catholic priest

Foto: Pixabay

Dečaka Antu (10), koji je autističan, sveštenik don Anđelko Buljat odbio je da pričesti, tvrdi dečakova majka Ivana Leaković. Majka je Antu htela da uključi u pripreme za Prvu pričest u župi Benkovac, ali Ante tamo iduće godine neće primiti svetu tajnu.

- Umesto pomoći i razumevanja, u subotu je autizam dobio još jedan šamar i to od ljudi za koje smatraš da žive veru koju propovedaju na misama koje služe, da imaju sluha i empatije za one najranjivije. Ali nemaju. Župnik je rekao da Antu neće pričestiti, jer "oni" ne shvataju smisao pričesti. I da je on već duhovno pričešćen, ma šta mu to značilo. Rekao je da ako Ante baci hostiju, to će biti svetogrđe. Nakon toga je rekao da ga može eventualno krstiti kada za to dođe vreme, ali tek na kraju mise kad svi odu iz crkve, jer to je čin pomazanja po čelu i lakše je - opisala je majka za Dnevnik.hr.

Ona kaže da se osećala odbačeno i da joj je neverovatno da u crkvi nisu imali razumevanja za dete.

Don Anđelko Buljat tvrdi da on nije odbio dete.

- Naravno da ovo dete nije manje vredno od zdrave dece, ali roditelji bi trebalo da se pomire sa situacijom takvom kakva jeste, a ne da optužuju - rekao je i dodao da treba proceniti ko je kadar i sposoban da shvati Prvu pričest.

Kaže kako je Antina majka na pitanje hoće li dečak shvatiti taj sakrament i hoće li baciti hostiju iz usta odgovorila: "I ja se toga bojim".

Ona opovrgava te tvrdnje. Naime, ističe kako nije to rekla, niti smatra da bi Ante bacio hostiju.

- Svetogrđe bi bilo da osoba svesno i sa namerom učini nešto neprimereno u takvim okolnostima, ali ne treba završiti teološki fakultet da bi ovo shvatili. Ovaj sveštenik ne zna da taj dodir pomazanja (čela) može izazvati jaču reakciju, budući da neke osobe s autizmom ne vole nikakav dodir, jer imaju senzorne poteškoće - rekla je.

Na pitanje kako dete može primiti svete tajne krštenja jer nije sposobno da ga razume, sveštenik se uzrujao i nije odgovorio.

Novinare portala Dnevnik.hr upitao je znaju li kako druga deca znaju biti gruba i je li potrebno "takvo" dete izlagati njima kao i da li je bolje da "takvo" dete ide posebno na veronauku jer mu se treba posvetiti i prilagoditi njihovim potrebama za "takve" ljude.

Dečakova majka istakla je kako joj sveštenik uopšte nije spominjao mogućnost da dete ide posebno na veronauku.

Video: Filip je rešio da zaštiti autističnog dečaka iz odeljenja, ostali su verni prijatelji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Coas

  18. oktobar 2022 | 09:20

  Ne pricestiti se ili se pricestiti u katolickoj crkvi je isto, dete nista nije propustilo. Otpadnici od prave vere nisu tek tako otpadnici, sve su to sekte.

  9
  0

  Podelite komentar

 • Cro

  18. oktobar 2022 | 11:13

  Ne volim katolicku veru kao I mnogi katolici koji su ih napustili ali ovaj put pop ima pravo

  4
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok