≫ 

Ogroman uspeh zagrebačkih lekara: Pacijentima sa metastazama uništili tumore

Pacijenti KBC Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat ireverzibilne elektroporacije, već su sledećeg dana, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno praćenje lečenja

  • 4
operacija ilustracija hirurg Foto: Unsplash/ Ilustracija

U kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice prvi put u Hrvatskoj i ovom delu Evrope, sproveden je zahvat Ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta obolela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama, kojima su uništeni tumori.

- Pod stručnim vođstvom doktora Luke Novosela i njegovog tima juče su izvedeni zahvati ireverzibilne elektroporacije (IRE) metodom ablacije koja ne koristi toplotu za uništavanje tumora, već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje, tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave strukture - saopšteno je.

Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora, putem kog telo u roku šest meseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore i zameni novim zdravim tkivom, zbog čega ne ostaje ni jedan ožiljak na organima, istakao je načelnik KBC Sestre milosrdnice doktor Davor Vagić.

Navedena metoda je potencijalno rešenje za terapiju tumora i metastaza smeštenih duboko u jetri, koji su nedostupni hirurgiji i ostalim metodama lečenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate koji su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima.

Zahvat su pratile i kolege iz regiona

Pacijenti KBC Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat ireverzibilne elektroporacije, već su sledećeg dana, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno praćenje lečenja.

- Izvedeni zahvat stručnog tima KBC Sestre milosrdnice pratili su i kolege iz regiona kako bi se edukovali i uveli ovu proceduru u svoje kliničke centre - rekao je načelnik KBC-a Sestre milosrdnice dr. Vagić.

Video: Ovako izgleda novi skener i sala za neurointervencije u bolnici Sveti Sava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    20. oktobar 2022 | 07:04

    Svaka čast, hajde nešro i pozitivno da pročitam. Nadam se da će se to ubrzo proširiti i region.

  • Jedna majka

    20. oktobar 2022 | 08:55

    Bravo sta drugo reci veliki uspeh za medicinu …

  • Map

    20. oktobar 2022 | 09:08

    Njihovo zdravstvo u odnosu na nase je tri puta naprednije i razvijenije, te oni nemaju posebne vojne u odnosu na civilne bolnice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA