≫ 

Poruka Zelenskog stigla iz Zagreba: Kad oslobodimo Krim, svet će biti slobodan

Svet je postao okrutnije mesto, rekao je Zelenski i optužio Rusiju da ucenjuje ceo svet

  • 37
Volodimir Zelenski Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se učesnicima samita Prve krimske platforme u Zagrebu videolinkom i zjavio da Rusija "ucenjuje ceo svet" koji je, kako je kazao, postao okrutnije mesto, a hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da podrškom Ukraini, zvanični Zagreb pokazuje da je na pravoj strani istorije i ponovo događaje na ukrajinskoj teritoriji uporedio sa Domovinskim ratom.

- Život su izgubile hijade Ukrajinaca. Oni muče, ubijaju, nema veze koje dobi su ljudi, ubijaju decu, žene i starce - rekao je Zelenski i ocenio da je, kako je naveo, "ovo najgori napad na civilizaciju u dugo vremena".

- Svet je postao okrutnije mesto - naveo je Zelenski i optužio Rusiju da ucenjuje ceo svet.

- Tvrde da je Krim njihov, ali mi smo ovde da bismo pokazali da je okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu, Krim će biti oslobođen i tek tada će svet osetiti da je rat završen i da je svet siguran - istakao je Zelenski.

 

Prethodno se učesnicima samita obratio hrvatski premijer Andrej Plenković i poručio da je će Ukrajina ostvariti svoj teritorijalni integritet.

On je rekao da su Krim, Donjeck, Lugansk okupirane ukrajinske teritorije.

- Ukrajina će ostvariti svoj teritorijalni integritet. Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo u Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin - rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i njegove ortake u sramotnom dobu istorije.

- Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povesti. Mi znamo šta je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cenimo ukrajinsku borbu za demokratiju. Drago nam je da Evropa i svet nisu ponovili greške od pre 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti - rekao je Plenković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    25. oktobar 2022 | 11:54

    Ovaj Zelenski mnogo brabonja. Čuj, svet će biti slobodan kad oslobode Krim. Sa više prava bi se moglo reći i da će svet biti slobodan kad mi oslobodimo Kosovo. Kosovo je sveta srpska zemlja, za razliku od Krima koji je Hruščov uzeo od Rusije i poklonio Ukrajini.

  • Šljivovica

    25. oktobar 2022 | 12:41

    Braca po zločinima,🇭🇷 🇺🇸 🇩🇪 🇺🇦 .

  • ZB

    25. oktobar 2022 | 12:34

    Кад се Свет ослободи од тебе, кловну, наступиће мир.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA