≫ 

Mariju osudili na 10 dana uslovnog zatvora jer je prosila: Oduzeli joj oko 20 dinara

Prema istoj presudi, 66-godišnja Marija je lani u novembru oko 8.30 sati u Zagrebu "zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje"

  • 8
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Na 10 dana uslovnog zatvora i bez 1,50 kune (oko 20 dinara) ostala je 66-godišnja Marija prema presudi suda nakon što je uhvaćena kako prosi u Zagrebu.

- Okrivljenoj se oduzimaju predmeti, a u skladu sa potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta, i to: jedna kovanica u apoenu od 1,00 kn (jedne kune), 2 komada u apoenu od 10 lipa (deset lipa) i 6 kovanica u apoenu od 5 lipa (pet lipa). Predmeti se predaju policiji na čuvanje, a nakon pravosnažnosti ove presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske - stoji u pravosnažnoj presudi, piše Danica.hr, prenosi Večernji list.

Prema istoj presudi, 66-godišnja Marija je lani u novembru oko 8.30 sati u Zagrebu na adresi Maksimirska cesta 1, "zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje".

- To je kod nekih građana izazvalo samilost i saosećanje, pa su istoj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana. No, primenjuje se uslovna osuda, pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljena u roku od 3 (tri) meseca ne počini jedan ili više prekršaja za koje joj je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene - naglašeno je u presudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kanadjanin

    27. oktobar 2022 | 06:51

    Razlika izmeđub eskucnika ili homeless u Kanadi i našim prostorima je ta da ih ovde kod mene država plaća 2000 mesečno iz tog istog razloga da ne remete javni red i mir, i postoje prenoćišta sa besplatnim krevetima i hranom da ne budu na ulici. Uradite nešto po tom pitanju pa ljudi neće morati da prose.

  • Pax

    27. oktobar 2022 | 02:18

    Trebalo bi u Srbiji da se pozabave vlasti sa agresivnim prosjacima. Ako se ne varam, prosjačenje je zakanom zabranjeno?

  • nick grozdanovski

    27. oktobar 2022 | 04:06

    U stadoh Ja !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA