≫ 

Crna Gora izručuje najtraženije begunce sa FBI liste: Sumnjiče se za milionsku prevaru

Ajvazijan i Terabelijan u SAD osuđeni zbog krađe više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida

  • 0
Ričard i Marijeta, Crna Gora, prevara, FBI Foto: FBI

Ministarstvo pravde Crne Gore donelo je rešenje o ekstradiciji dvoje američkih državljana, Ričarda Ajvazijana (43) i Marijeti Terabelijan (37), koje Sjedinjene Američke Države potražuju zbog milionske prevare.

Ukoliko ih SAD ne preuzme u roku od 45 dana od kada je doneta odluka o izručenju, oni će biti pušteni na slobodu.

Njihov pravni zastupnik prethodno je saopštio da su njegovi klijenti nezakonito iz Istražnog zatvora odvedeni u Kazneno popravni dom, umesto da budu pušteni na slobodu.

Ajvazijan, njegova supruga Terabelijan i njegova snaja Tamara Dadjan (42) uhapšeni su krajem februara u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim beguncima sa liste Federalnog istražnog biroa (FBI).

Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, a potraživani su od 29. avgusta 2021. godine kada su uklonili nanogice i pobegli.

U novembru prošle godine u odsustvu su osuđeni za udruživanje radi bankarske prevare i pranja novca.

Prema rečima advokata, Ajvazijan i Terabelijan su od 23. februara do 23. oktobra bili u ekstradicionom pritvoru, te da su nakon toga morali da budu pušteni na slobodu.

- Po Zakonu ekstradicioni pritvor može trajati najduže šest meseci, a država koja ih traži može taj rok produžiti za još dva meseca, što je ukupno osam meseci. Tih osam meseci isteklo je 23. oktobra, a oni nisu isporučeni Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog čega su morali da budu pušteni na slobodu tog dana u 2 sata. Umesto da ih puste na slobodu, oni su na nepoznat način upućeni iz Istražnog zatvora u Kazneno popravni dom - rekao je za Vijesti advokat Pantović.

Objasnio je da je njegovim klijentima u februaru određen ekstradicioni pritvor u skladu sa Zakonom o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

- Kada sam saznao da su upućeni u KP Dom, obratio sam se direktoru UIKS-a i načelniku KP Doma od kojih sam zahtjevao svu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, s obzirom na to da mojim klijentim, iako su to tražili, nije dostavljen nijedan jedini papir, a ni meni kao njihovom pravnom zastupniku. Od Ministarstva pravde tražio sam pribavljanje sve dokumentacije. Do današnjeg dana ni meni ni mojim klijentima nije dostavljen nijedan papir - kazao je Pantović.

Tvrdi da su mu u UIKS-u objasnili da su Ajvazijana i Terabelijan u KP Dom poslali na osnovu dopisa Ministarstva pravde koji je potpisao Branislav Janjević.

- Smatram da su grubo narušena prava mojih klijenata, a njihove porodice insistiraju da podnesem krivične prijave protiv svih odgovornik u UIKS-u i Ministarstvu pravde - rekao je on.

Iz tog Vladinog resora za Vijesti su objasnili da su Ajvazijan i Terabelijan shodno članu 25 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, po pismenom nalogu Ministarstva pravde, zadržani u UIKS-u, kao lica u tranzitu, za koje je država Crna Gora preko svojih državnih organa odlučila da budu izručena državi molilji:

- Sve do preuzimanja istih od strane države molilje, koji rok iznosi do 30 dana, a na obrazloženi zahtev države molilje, ministar taj rok može produžiti za još 15 dana, te ako u tom roku lica ne budu preuzeta, biće puštena na slobodu. Zakonski osnov za njihovo zadržavanje nakon donošenja odluka o izručenju i isteka ekstradicionog pritvora je prenet iz člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji, koju je Crna Gora ratifikovala, a kojim je vremenski ograničeno trajanje tranzita, odnosno rok u kojem je država molilja dužna preuzeti lice, pod prijetnjom puštanja na slobodu - odgovorili su iz Ministarstva pravde.

Video: FBI i Civilna garda upali na jahtu ruskog oligarha: Zaplenjen brod još jednom čoveku bliskom Putinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA