Mitropolit Joanikije i sveštenici negirali krivicu

Svi optuženi su istakli da na dan Svetog Vasilija nije održana litija več spontano okupljanje građana

  • 0
Svecana dodela nagrade Povelja Prosvjete Foto: ATA Images

Mitropolit Joanikije i osam sveštenika iz Nikšića negirali su krivicu na optužbe da su prekršili naredbe o sprečavanju širenja zarazne bolesti kovida 19 12. maja 2020. godine.

Na glavnom pretresu svi optuženi su istakli da na dan Svetog Vasilija nije održana litija, kako se navodi u optužnom predmetu, već se radilo o spontanom okupljanju građana, te molitvenom hodu koji se kasnije dogodio ulicama grada.

Pojasnili su da je litija propisana crkvenim tipikom, da postoji jasan redosled čitanja molitvi, učešću sveštenstva i organizacije. Sa druge strane, molitveni hod nije propisan tipikom, ali je sveštenstvo krenulo u šetnju, kako bi se narod mirno razišao, prenosi RTCG.

Ranije tog dana, mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, je u jutarnjoj besedi rekao da neće biti organizovana litija tog dana.

Optuženi Boban Jokić i Ostoja Knežević, kako su istakli, nekoliko dana pre 12. maja imali usmenu komunikaciju sa nadležnima u CB Nikšić koji nisu dozvolili da četvorica sveštenika u ranim jutarnjim časovima prođu ulicama Nikšića i obave litijske molitve.

Sveštenstvo je ranije tog dana, kako su rekli, pozivalo građane da se poštuju epidemiološke mere. Na ulazu u hram Svetog Vasilija Ostroškog deljene su epidemiološke maske.

Sveštenstvo nije moglo uticati, kako su kazali, na okupljanje na javnim površinama, poput Trga Šaka Petrovića i ulica u blizini hrama.

Sveštenik Mirko Vukotić je tokom večernje službe u hramu, kako je kazao, čuo tadašnjeg mitropolita Amfilohija da je, zbog velikog broja okupljenih građana rekao "Mi moramo sa narodom".

Vladika je nakon preteresa, istakao da se ne može ni na koji način dokazati da su oni bili organizatori.

- Narod je tod dana došao ispred Hrama i na Trg Šaka Petrovića po uobičajenoj navici da oda poštovanje velikom svecu. Bio je veliki skup preko 20.000 ljudi, ali tokom trajanja tih epidemioloških mera, bilo je i drugih skupova, a jedino nas pozivaju - kazao je Joanikije.

Kako je dodao, u sudu ga nisu oslovljavali sa mitropolit, već kao Jovan Mićović, čime su već sveštenici označeni i degradirani, pa se vidi koji je cilj i namera onih koji su ih doveli u ovaj položaj.

- Nama je velika radost što i na ovaj način svedočimo ljubav prema Svetom Vasiliju i narodu, i spremi smo na sve što će uslediti - poručio je mitropolit.

Sveštenik Boban Jokić je predložio da se u dokazni materijal upotrijebi knjiga "Trebnik" kako bi se na jasan način i nedvosmislen način utvrdilo šta se podrazumeva pod litijom.

Advokat Sava Kostić predlaže da se pozovu svedoci koji su bili 12. maja na Trgu Šaka Petrovića. Radi se o 15.000 do 20.000 lica, tako da onaj ko je bio prisutan reći će onako kako je bilo.

Pozvao je i sveštenika Miodraga Todorovića da bude svedok, jer je tog dana bio prisutan u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i da je preduzimao iste radnje, kao i okrivljeni u procesu.

Potom je predložio da se u svojstvu svedoka saslušaju tadašnji načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović i komandir stanice policije Darko Mađarić, kako bi se utvrdile navedene okolnosti u izjavama Bobana Jokića i Ostoje Kneževića, te da li su službenici preduzimali zakonske obaveze, a u skladu sa tada važećim epidemiološkim merama.

Tražio je i da sud izvrši uvid u audio i video zapise o obraćanju - besedi vladike Joanikija od 12. maja 2020. godine, kao i obraćanje tadašnjeg mitropolita Amfilohija, kao i obraćanje od sredine maja 2020. iz čega se može zaključiti da, kako je Kostić rekao, nije bilo organizovanja, niti da su okrivljeni preduzeli radnje kako bi se izvršilo krivično delo. Predložio je da se pribavi dokumentacija od Opštine, Crkvene Opštine i CB Nikšić o organizaciji litija iz godina pre 2020.

Sudija Kojović je rekao da će se saslušati pripadnici policije Dragoljub Peković, Miroslav Spasojević, Đorđije Vukotić, a kao svedoci će se saslušati i Tihomir Goranović i Darko Mađrić.

On je napomenuo i da će nadležni opštinski sekretarijat i ostali organi utvrditi da li je na njihovu adresu stizao zahtev za organizaciju litije 12. maja 2020. godine.

Zatražio je i od Instituta za javno zdravlje podatak koliko je bilo ljudi tada u litiji i koliko ih je kasnije zaraženo virusom korona u Nikšiću.

Naredna ročišta glavnog pretresa će se održati 7. i 14. decembra.

Video: Amfilohije ispred suda u Nikšiću rekao kako je kriv, vernici ga prekinuli glasnim povicima: Svi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA