U Nevesinju obeležena godišnjica mitrovdanskih bitki

U mitrovdanskim bitkama, u Hercegovini 1992. i 1994. godine, pripadnici Nevesinjske brigade sprečili su pogrom koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svetskog rata

  • 0
Sveće paljenje crkva Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Vaznesenja Hristovog u Nevesinju počelo je obeležavanje Mitrovdana - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, 30 godina od prve mitrovdanske bitke i 28 od druge mitrovdanske bitke.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a potom je usledilo polaganje cveća i parastos, kao i svečana Mitrovdanska akademija.

Obeležavanju prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

U mitrovdanskim bitkama, u Hercegovini 1992. i 1994. godine, pripadnici Nevesinjske brigade sprečili su pogrom koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svetskog rata.

Učesnici mitrovdanskih bitaka poručuju da bez tih pobeda danas ne bi bilo Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović naveo je da je u Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

Naveo je da je u drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu, prenela je RTRS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA