Pripadnicu američke vojske silovale kolege u kući kod Trogira?

Hrvatskoj policiji su vezane ruke

  • 0
USS Enterprise, nosač aviona Američki nosač aviona "Enterprajz" / Foto: Wikimedia/U.S. Navy/Rob Gaston

Prošlog vikenda u splitsku luku prispeo je američki nosač aviona nuklearnog nosača "George H.W. Bush", više stotina vojnika danima je provodilo slobodno vreme u gradu, a grupa njih unajmila je kuću sa bazenom i saunom kod Trogira gde je jedna pripadnica vojske, prijavila silovanje.

Kako piše Slobodna Dalmacija, mladi vojnici su zabavljali, a onda je po povratku na nosač aviona jedna od njihovih koleginica, stara 20-ak godina, svom nadređenom oficiru prijavila da je silovana na toj zabavi.

Pozivajući se na nezvanična saznanja Slobodna Dalmacija navodi da se silovanje, po priči žrtve, dogodilo u sauni u kojoj su u tom trenutku bili ona, još jedna njena koleginica i kolega.

Komanda nuklearnog nosača, odnosno, njihova vojna policija odmah je pokrenula istragu, a od splitske policije je već u nedelju 6. novembra zatražena pomoć odnosno obavljanje uviđaja na mestu događaja, izuzimanje eventualnih snimaka sa video nadzora, razgovori s vlasnikom kuće i slično.

Dan posle, 4.930 vojnika koji služe na nosaču dužine 333 i širine od 41 metra isplovilo je iz Splita u nepoznatom pravcu, a s njima i žrtva i mogući počinilac.

Hrvatski list pita se šta bi se dogodilo da je žrtva državljanka Hrvatske ili da je neko od tih američkih vojnika počinio ozbiljnije krivično delo, da je nekog hrvatskog državljanina ubio ili teško povredio?

Američki vojnici, kako se dodaje, "nedodirljivi" su u Hrvatskoj što se tiče njihove krivične odgovornosti. I tako je već 14 godina, odnosno od 2008. godine kada je Hrvatski sabor doneo Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Hrvatske i SAD o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj.

Prema odredbama tog sporazuma, Hrvatska "priznaje poseban značaj disciplinskog nadzora vojnih vlasti Sjedinjenih Država nad pripadnicima snaga i učinak takvog nadzora na operativnu spremnost".

- Hrvatska se, po svom suverenom nahođenju, odriče primarnog prava primjene kaznene jurisdikcije. Navedeno odricanje ne odnosi se na članove civilne komponente i članove porodice - stoji u tom Sporazumu.

Video: Izazvali zemljotres da bi proverili nosač aviona: Da li je američka mornarica otišla predaleko?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA