Šef zadarske bolnice o smrti mlade porodilje: Ova tragedija nije mogla da se spreči

Tokom krvarenja pacijentkinji je odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, ali je ona uprkos preduzetim merama razvila hemoragični šok i u takvom je stanju prevezena u Zadar

  • 0
Žena, bolnica, devojka, umrla crno-bela Foto - Ilustracija: Profimedia/Alamy

U opštoj bolnici u Gospiću trudnica iz Gornjih Vrhovina rodila je u ponedeljak živo i zdravo dete. Nakon porođaja došlo je do obilnog krvarenja pa je 22-godišnjakinja pala u hemoragični šok i prevezena je u Zadar, gde je preminula.

Zadarska bolnica je zbog toga sazvala vanrednu konferenciju na kojoj su se javnosti obratili glavni lekari i direktorat.

"Izražavam saučešće u svoje lično ime i u ime OB Zadar porodici preminule porodilje", kazao je zamenik direktora zadarske bolnice Edi Karuc.

On je opisao tok događaja.

"Tokom ranog poslepodneva dobili smo poziv kolega iz OB Gospić da imaju jedan jako težak slučaj porodilje koja puno krvari i izgubila je u kratkom vremenu veliku veliku količinu krvi pa je pala u stanje šoka uz početak razvoja multiorganske insuficijencije", pojasnio je Karuc, prenosi Dnevnik Nove TV.

"Kolege u gospićkoj bolnici uradile su sve što se u takvim slučajevima može uraditi", naglasio je da Karuc i dodao da se u ovakvim slučajevima krvarenja događaju.

"Nekad su veća, nekad su manja i mi to uspemo rešiti u 99,9 posto slučajeva, ali nekad ne uspemo, pogotovo kada su tako velika krvarenja", rekao je on.

Uveren je da se ovakav tragični događaj nije mogao sprečiti.

"Mi smo svakodnevno suočeni s brojnim teškim traumama, koje, kažem, u 99,9 posto slučajeva rešavamo, ali ovako teške slučajeve imali smo jako retko, davno davno, tako nešto dogodi vam se jedanput u karijeri", rekao je on.

Da li će doći do inspekcije, Karuc kaže da ne zavisi od njih.

"Mi smo svoje napravili, mi smo prijavili, napravili smo obdukciju i sve je napravljeno prema protokolu", rekao je on.

Kako je za Hinu rekla direktorka gospićke bolnice Sandra Čubelić, porođaj je protekao standardno, porodilja je rodila živo i zdravo dete, ali je imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom, što se i u ovom slučaju dogodilo.

Istakla je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva lekarska greška.

Tokom krvarenja pacijentkinji je odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, ali je ona uprkos preduzetim merama razvila hemoragični šok i u takvom je stanju prevezena u Zadar.

"Onde se nastavilo s merama intenzivnog lečenja koje su počele u Gospiću, preduzete su i dodatne mere intenzivnog lečenja, ali žena je uprkos tome umrla u jedinici intenzivne medicine Opšte bolnice Zadar, ne u autu, ne na putu", rekao je Karuc.

Beba je u gospićkoj bolnici i dobro se razvija

U vezi s incidentom i pozivanjem policije, o čemu su izvestili neki mediji, Čubelić je rekla da je u bolnici u Gospiću rodbina porodilje verbalno napala ginekologe i da je policija došla. Dodala je da lekari razumeju teške okolnosti te su odlučili da neće podizati tužbu jer smatraju da nije potrebno da se protiv njih podiže bilo kakva prijava.

Čubelić je negirala da je došlo do bilo kakvog fizičkog sukoba iako se radilo o teškoj i neugodnoj situaciji jer su lekari sve učinili za pacinetkinju i novorođenče, ali, istakla je, ponekad se dogode takve fatalne situacije.

Novorođenče je u bolnici u Gospiću i dobro se razvija. Ono je četvrto dete umrle porodilje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA