Sud potvrdio da je splitski fratar zlostavljao mladića u sakristiji: Žrtva 25 godina čekala na pravdu

Prozvani fratar negirao je krivicu i tvrdio je da žrtvu prvi put vidi

  • 1
Katolički sveštenik, Catholic priest Foto: Pixabay

Zbog trauma koje je u oktobru 1997. godine u 15. godini doživeo kao žrtva bludničenja u sakristiji jedne splitske crkve, sada 40-godišnji muškarac će, prema nepravosnažnoj odluci Opštinskog suda, od Hrvatske provincije sv. Jeronima Franjevaca konventualaca i bivšeg fratra S. G. dobiti 90.000 kuna (oko 11.000 evra) s kamatom.

Ujedno moraju da mu nadoknade 12.710 kuna sudskih troškova, a tužbeni zahtev u odnosu na Splitsko-makarsku nadbiskupiju je odbijen. Zanimljivo je da bivši fratar S. G., iako je protiv njega bilo više sličnih optužbi, nikada nije krivično odgovarao za seksualno zlostavljanje dečaka.

U vezi krivičnog dela bludnih radnji na štetu maloletne osobe, splitsko tužilaštvo je sprovelo je uviđaj, ali nije pokrenulo postupak protiv bivšeg fratra zbog nastupa zastare.

Opštinski sud je zauzeo stav da je građansko-pravna odgovornost šira od krivične te je stoga dosuđen odštetni zahtev koji će solidarno morati da plati hrvatska provincija kao pravna osoba Katoličke crkve prema Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica i posrnuli bivši fratar, koji je bio član Provincije.

Agonija iz detinjstva

Žrtva pedofilije, u ovom sudskom postupku tužilac, kao dete je odgajan u verskom duhu, a sa gorčinom je opisao u sudnici Opštinskog suda agoniju iz detinjstva. U svom iskazu je detaljno opisao traumatične scene polnog zlostavljanja u sakristiji iza zaključanih vrata, ističući da mu je fratar kasnije govorio da će osramotiti sebe i porodicu ako ikome o tome progovori. Život mu se okrenuo naopačke, zbog srama je svoju tajnu čuvao za sebe, noćima nije spavao, zatvarao se u sobu, sanjao je da ga neko napada i guši, počeo je da posećuje psihijatra, a na kraju je počeo da pije i lekove.

"To je bilo za mene vrlo šokantno i devastirajuće, ali uprkos svemu nisam napustio molitvu ni crkvu. A kad su patnje eskalirale, na sugestiju fratara A. K. odlučio sam da u decembru 2011. godine podnesem prijavu tadašnjem provincijalu. Međutim, zlostavljanje se nastavilo zataškavanjima, novim ponižavanjima i optužbom da od Crkve tražim novac i stan", kaže on.

On tvrdi da su svi sve znali, ali da su krili, piše Slobodna Dalmacija.

"Tek sam 2018. doznao da se vodi kanonski postupak za pedofiliju zbog istrage zbog seksualnog zlostavljanja više maloletnika pa je na kraju fratar koji me je zlostavljao nadbiskup suspendovao 2017. nakon priznanja dela. Ujedno ga je nakon izveštaja Kongregacije za nauk vere u Vatikanu Sveti Otac Franjo otpustio 28. juna 2018. godine iz reda franjevaca te mu trajno zabranio podučavanje i bilo kakav javni nastup u ime Crkve", dodao je.

Prozvani fratar negirao je krivicu i tvrdio je da žrtvu prvi put vidi.

"Tokom čitavog obavljanja svešteničke službe vladao sam se uzorno i bio sam omiljen među vernicima. Za njegovo ime i prezime doznao sam tek 2012. godine, kad mi je provincijal rekao da me jedan gospodin tereti za jako ružne stvari, na što sam mu odgovorio da želim da se suočim s tom osobom. A za šta me tačno tereti saznao sam preko novina te sam dobio suspenziju zbog pedofilije. Pozvan sam nakon toga pred Nadbiskupiju u crkveni postupak da dam izjavu. Nikoga nisam seksualno iskorišćavao niti zlostavljao, a ne sećam se da bih s bilo kim imao seksualne kontakte. Zatražio sam razrešenje i status laika", naglasio je prozvani bivši fratar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    11. novembar 2022 | 04:21

    Sramota, kako su to izračunali? Koliko puta ili koliko vremena? Više bi dobila prostitutka koja to radi dobrovoljno, a ne nasilno... Nikad se neće potpuno oporaviti, sramotan iznos za uništeni jedan život...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA