Srpska kuća u Beranama biće otvorena 1. decembra

Ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom veću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori

  • 0
Podgorica Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Radovi na Srpskoj kući u Beranama u završnoj su fazi i taj objekat će zvanično biti otvoren 1. decembra.

To je Portalu RTCG potvrdio predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović.

On je kazao da ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom veću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori.

"Zapravo, Pokrajinska vlada Vojvodine je odvojila veći deo sredstava, dok je preostali deo sredstava za izgradnju Srpske kuće u Beranama obezbedilo Srpsko nacionalno veće Crne Gore“, kazao je Vuksanović.

Srpska kuća u Beranama nalazi se u naselju u blizini autobuske stanice i za te potrebe je, zapravo, od privatnog lica, kupljena kuća u izgradnji, da bi potom bila preuređena i preprojektovana za potrebe reprezentativnog objekta pod nazivom Srpska kuća.

Ovo je treća Srpska kuća u Crnoj Gori. Pre Berana, Srpska kuća otvorena je najpre u Podgorici, a zatim je, kako kaže predsednik Srpskog nacionalnog veća, to veće opredelilo sredstva i otvorilo Srpsku kuću u Pljevljima.

Prema ranijim najavama, u Srpskoj kući u Beranama trebalo bi da se nalazi Srpska RTV i niz drugih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda. Kada je Pokrajinska vlada Vojvodine, na zatev Srpskog nacionalnog veća Crne Gore, odvojilo 12 miliona dinara za kupovinu objekta u kom će biti smeštena Srpska kuća u Beranama, u medijima u Vojvodini je najavljeno da će Srspska kuća biti mesto susreta.

Za sada se zna da će otvaranju Srspke kuće u Beranama prisustvovati i najveći zvaničnici pokrajinske Vlade Vojvodine.

Video: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije ustoličili novog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA