USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju, pod lupom i "poslovi" vojnih špijuna u Hrvatskoj

Sumnja se da su vojni špijuni proneverili više od 265.000 evra

  • 0
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je upao u Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju tako da su vojni špijuni sada u rukama Državnog tužilaštva, potvrđeno je za Dnevnik Nove TV.

Nova TV saznaje kako je USKOK tražio dokumentaciju - da pregledaju putne naloge kako bi utvrdili imaju li pokriće isplate među vojnim obaveštajcima, prenosi Index.hr.

Sumnja se da su vojni špijuni proneverili dva miliona kuna ili više od 265 hiljada evra, a misli se da to nije konačan iznos. Radi se o novcu za službena putovanja i zadatke u misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libanonu. Deo novca su, kako se navodi, ostavljali sebi.

"Definitivno ima krivične odgovornosti. Jer ako je nestao novac, to je krivična odgovornost. Vidljivo je da je stvar ozbiljna jer je i tužilaštvo ušlo i radi se jedna finansijska forenzika", rekao je za Dnevnik Nove TV SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Svi upleteni u aferu i dalje rade u sistemu

Uprkos istrazi, vojnoj i kriminalističkoj policiji, niko od najmanje desetak osoba i zaposlenih koji su upleteni u aferu nije suspendovan. Prema nezvaničnim informacijama Dnevnika Nove TV, ti ljudi i dalje rade, ali na drugim pozicijama. Nema potvrde da su bili podvrgnuti poligrafskom testiranju.

"Možemo vas izvestiti kako se Vojna sigurnosno-obaveštajna agencija oglasila da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti da odgovori na pitanja koja ste postavili", rekli su iz Ministarstva odbrane Hrvatske za Dnevnik Nove TV.

MORH ne govori ni o statusu direktora agencije Ivice Kindera čiju smenu je tražio predsednik Zoran Milanović je tražio Kinderovu smjenu nakon optužbi za nezakonito trošenje državnog novca njegovih saradnika pre dva meseca. Sa šefom vlade Andrejem Plenkovićem se još nije usuglasio oko Kinderova naslednika.

Video: Slovenija simbolično uklonila prve metre žice sa granice prema Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA