Zbog zagađenja vazduha u Sarajevu proglašeno stanje pripravnosti

Jutros je Sarajevo bilo među najzagađenijim gradovima na svetu

  • 6
Sarajevo, magla, zagadjenje Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Zbog zagađenja vazduha Sarajevo je u stanju pripravnosti.

Kako piše Klix.ba, stanje pripravnosti, epizoda "Pripavnost", proglašeno je nakon merenja koncentracija zagađujućih čestica u vazduhu juče i danas, kao i vremenske prognoze za naredna tri dana.

Jutros je Sarajevo bilo među najzagađenijim gradovima na svetu.

Na mernim stanicama na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže bilježe se prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3). Jutros je Sarajevo bilo među najzagađenijim gradovima u svijetu, piše Klix.

Najavljene kišne padavine slabijeg intenziteta, tokom dana, neće značajnije uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vetrom vrlo slabog intenziteta, koja neće pogodovati kvalitetu vazduha.

Tokom trajanja ove epizode zagađenja vazduha, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva - trudnicama, deci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da smanje kretanje i boravak napolju, a ukoliko je to neophodno, da koriste maske za aerozagađenje.

Stručno telo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano da prati vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, te da obaveštavaju građane o svim eventualnim promenama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El

    27. novembar 2022 | 17:57

    Sta u Sarajevu zagadjuje vazduh, majke vam? To sto je grad u kotlini, to je tako i tu se ne moze nista.

  • Vai

    27. novembar 2022 | 18:41

    100% su opet Srbi nešto krivi....😆😆😉

  • Fredy

    27. novembar 2022 | 18:21

    Mnogo toga je tamo zagadjeno, videli smo na sudjenju ubicama malog Memica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA