• 0

U Hrvatskoj pokrenut "Neno alert", sistem upozorenja za pomoć u pronalaženju nestale dece

Hrvatska je 30. zemlja u kojoj je pokrenut sistem uzbunjivanja "Amber alert"

  • 0
Tuga, usamljenost, depresija, dete, deca, dečak, devojčica

Foto: Pixabay

Sistem za traženje nestale dece "Amber alert", pod nazivom "Neno alarm", predstavljen je u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na konferenciji za novinare naglašeno je da je verovatnoća pronalaženja nestalog deteta veća kada je više ljudi uključeno u potragu, naročito u prva 24 časa.

U slučaju nestanka deteta MUP će obavestiti kompaniju Meta, koja će inicirati upozorenje, odnosno Neno alarm građanima - korisnicima društvenih mreža "Fejsbuk" i "Instagram" - u krugu od 60 kilometara od mesta u kojem je dete poslednji put viđeno.

Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom detetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, prenosi Srna.

Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podeliti upozorenje svojim prijateljima i tako dopreti do šire publike, te pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog deteta u kratkom vremenskom periodu, navode iz MUP-a.

"Obratite pažnju ako vidite upozorenje o nestalom detetu. Svi moramo raditi zajedno kako bismo decu zaštitili, te ih bezbedno vratili domovima", poručuju iz MUP-a Hrvatske, a prenose hrvatski mediji.

U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.

Po završetku akcije o tome se obaveštavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP.

U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.

Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog deteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

Ona je ocenila da je sistem uzbunjivanja "Neno alarm" važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak deteta i njihovo uključivanje u potragu, preneo je MUP u saopštenju.

Video: Igor Jurić za Telegraf priča o 2 velika plana i nada se da će ga Srbija podržati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok