• 0

Uzimao "pozajmicu" od firme u kojoj je bio direktor: Hrvat ojadio kompaniju za desetine miliona

Nisu hteli da kažu kojom se delatnošću bavila firma osumnjičenog jer bi time, kažu, otkrili njegov identitet

  • 0
novac, kune, hrvatska

Foto: Pixabay

Najmanje tri miliona kuna (oko 46.287.000 dinara) privrednim zloupotrebama s računa firme podigao je njen 60-godišnji "stvarni" direktor s područja Koprivničko-križevačke županije, čime je prouzrokovao stečaj, javlja HINA.

Iz policije su u ponedeljak saopštili kako je, kao zaposleni te firme u kojoj je obavljao poslove stvarnog direktora protivno njenom interesu, od 2018. do 2020. podizao sa žiro računa novac u ukupnom iznosu od gotovo 2,9 miliona kuna.

Taj novac nije dokumentovao kao poslovni trošak, nego ga je zadržao za sebe, uknjiživši ga kao pozajmicu sebi koju nije vratio i nepreduzimanjem ikakvih pravnih radnji osiguranja povrata sredstava nije zaštitio interes firme o čijim je interesima morao da se brine, prenosi Fenix magazin.

Osim navedenog, osumnjičen je i da je u stanju preteće nesposobnosti za plaćanje firme, koja je nastupila 2021, deo njene imovine od skoro 131.000 kuna, koja bi činila buduću stečajnu masu, prividno prodao sam sebi.

U policiji ističu kako se prividnost tog pravnog posla ogleda u činjenici da račun nije plaćen, nego je u poslovnim knjigama firme uvećan kao lični dug 60-godišnjaka.

Zbog izvlačenja imovine nenaplatnim pravnim poslom nad firmom je zaključen stečajni postupak, iz razloga nedostatka imovine za namirenje troškova postupka.

Osumnjičeni se tereti i da je kao odgovorna osoba doveo u zabludu odgovorne osobe druge firme, na način da je ugovorio izvođenje određenih radova, pa su mu te osobe uplatile avans od 150.000 kuna, a ugovoreni radovi nisu izvedeni, niti je novac vraćen.

Iz policije ga sumnjiče za krivična dela prevare u privrednom poslovanju, zloupotrebu poverenja u privrednom poslovanju i prouzrokovanje stečaja.

Nisu hteli da kažu kojom se delatnošću bavila firma osumnjičenog jer bi time, kažu, otkrili njegov identitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima