Izbeglice iz Ukrajine u Đurđevcu žele da isele iz hotela: "Kako birokratija može da nadvlada humanost?"

porodice žele da ostanu jer su u Đurđevcu već započeli nov život

  • 1
Poljska, ukrajinske izbeglice, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Ovih dana u Đurđevcu u Hrvatskoj odvija se prava drama. Izbeglice iz Ukrajine, većinom iz Harkova, koji su izbegli zbog rata i utočište pronašli u đurđevačkom Hotelu Picok, primili su vest koja ih je šokirala.

Oni će se ovog meseca preseliti u Hotel Podravinu u Koprivnici, što oni nikako ne žele, jer su mnogi od njih u Đurđevcu pronašli posao, deca im tu idu u vrtić i u školu. Međutim, u međuvremenu je odlučeno da moraju da se sele u drugo mesto i da je njihov zakon takav.

Iako to razumeju, oni su u izjavi za Jutarnji list rekli da ne bi želeli da ispadnu nezahvalni.

"Izuzetno cenimo sve što je Hrvatska država činila i čini za nas. Nije lako primiti toliko ljudi i brinuti o njima sad već devet meseci. Ali mnogi od nas ovde rade i to ih psihički drži da se ne raspadnu. Kako da to objasnimo deci koja su u školi pronašla prijatelje", pita se Ukrajinka Elena Černošok.

Ona mesecima u hotelu živi sa majkom Nadeždom i sinom koji je srednjoškolac. Iako joj je u početku bilo teško zbog svega što se dešava u Ukrajini, kaže da se nakon nekog vremena malo oporavila.

Među izbeglicama iz Ukrajine koji se nadaju da će ostati u Đurđevcu je i porodica Jurčenko. Majka sa troje dece uspela je da pobegne iz Donjecka i nada se da će im biti omogućeno da tu ostanu i pravno zbog škole.

Rukovodilac koprivničke Službe civilne zaštite, koja sprovodi naloge Direktorata civilne zaštite MUP-a, Miroslav Blažotić za Jutarnji kaže da oni "izbeglicama već devet meseci idu na ruku".

"Kad su nam u privatnom aranžmanu stigla dva autobusa, bili smo stavljeni pred gotov čin i snašli smo se. Ljude smo morali da smestimo i mobilisali smo Hotel Picok, jedini koji je imao mesta, 80-ak kreveta. Međutim, odmah je počela zvanična procedura koja je dovela do javne nabave MUP-a u julu. Javna nabavka ovih dana je formalno završena, a na nju se javio samo Hotel Podravina i prošao je. Hotel Picok se nije javio", kaže za Jutarnji Miroslav Blažotić.

Vlasnik Hotela Picok Danijel Dugina tvrdi da se nije javljao na tender jer je hotel već bio mobilisan.

"Nisam se javljao jer smo bili mobilisani i za mene je to bilo to. Sad čujem da se nisam javio jer sam porezni dužnik. Što to znači? Kad je trebalo preko noći da se prime ljude i brine o njima, poreski dug nije imao veze, sad ima? Međutim, ovde uopšte ja nisam važan, važne su te žene koje mi od četvrtka dolaze u suzama. Kako birokratija može tako da nadvlada humanost?", pita se Danijel Dugina.

Iz Koprivničko-križevačke županije za Jutarnji list kažu da Županija s preseljenjem nema nikakve veze i da to ne smatraju dobrom odlukom, ali zvanično ne mogu da učine ništa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA